Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο αγκάλιασμα αλληλεγγύης με την Κούβα

Από τις 14 μέχρι τις 16 Αυγούστου συναντήθηκαν, στην Καρτάχενα ντε Ινδιας, εκπρόσωποι των Οίκων Αλληλεγγύης με την Κούβα

Οπως είναι ήδη γνωστό, η Κολομβία μαστίζεται, εδώ και πολύ καιρό, από ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας, όπου αστυνομία και στρατός - σε στενή συνεργασία με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις - μεγαλώνουν καθημερινά - με δολοφονίες άοπλων πολιτών, συνδικαλιστών, αγωνιστών του μαζικού κινήματος, στην πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος - τον ήδη τεράστιο κατάλογο των θυμάτων. Ο μέχρι τώρα απολογισμός αυτής της κατάστασης είναι 30.000 αγνοούμενοι, 2.500 πολιτικοί κρατούμενοι, 5.000 δολοφονημένοι κομμουνιστές και 1.500.000 ξεριζωμένοι.

Ομως, παρά το δικό του δράμα, ο κολομβιανός λαός δεν ξεχνά τον αδελφό κουβανικό λαό, που και αυτός δοκιμάζεται σκληρά από το συνεχιζόμενο, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, οικονομικό αποκλεισμό, και γενναιόδωρα του ανοίγει την αγκαλιά του εκφράζοντάς του την αλληλεγγύη του και την αμετάκλητη πίστη του στην Κουβανέζικη Επανάσταση.

Η Καρτάχενα ντε Ινδιας, η πιο μεγάλη αποικιακή πόλη της Κολομβίας στην Καραϊβική, φιλοξένησε από τις 14 μέχρι τις 16 Αυγούστου120 φίλους της Κούβας από εννέα πόλεις και τέσσερις επαρχίες, σε εκπροσώπηση 14 ομάδων αλληλεγγύης. Ηταν μία νέα συνάντηση μεταξύ εκείνων των ανθρώπων, που, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές τους ιδέες, συνδέονται από ένα κοινό συναίσθημα: την αδελφική στήριξη στον κουβανικό λαό.

Η Κουβανή δημοσιογράφος Αλμέδα Μερτσέσε, που κάλυπτε τη συνάντηση, σε άρθρο της στην εφημερίδα "Βος" του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας, περιγράφει με πολλή συγκίνηση τη συνάντηση αυτή:

"Πολύ χώρο θα χρειαζόμασταν για να περιγράψουμε όλα όσα συνέβησαν τις τρεις μέρες των εργασιών. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και να αναφερθούμε στα σημαντικότερα.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε τρεις επιτροπές: ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της αλληλεγγύης, διάδοση σε εθνικό επίπεδο των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης στα 40 χρόνια της ύπαρξής της και πιθανές δραστηριότητες ενάντια στον οικονομικό αποκλεισμό που οι ΗΠΑ επέβαλαν στο μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών.

Δε θα μπορούσε να λείπει από την Τελική Διακήρυξη της 6ης Συνάντησης η καταδίκη αυτού του άδικου μέτρου, που έχει οξυνθεί με την εφαρμογή των νόμων Τοριτσέλι και Χελμς - Μπάρτον, καθώς και το δικαίωμα της Κούβας στην κυριαρχία και στην υπεράσπιση του κοινωνικού συστήματος που ο λαός της έχει επιλέξει, όπως επίσης το κάλεσμα στις κολομβιανές αρχές να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τις συμφωνίες με την Κούβα στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιστήμης και στον πολιτικό τομέα.

Απολαύσαμε διάφορες εκδηλώσεις της κολομβιανής κουλτούρας και μία υπέροχη διάσκεψη γύρω από τη ζωή και το έργο του εθνικού ποιητή της Κούβας, Νικολάς Γκιγιέν, που επιμελήθηκε ο Κολομβιανός ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Χοσέ Λουίς Ντίας Γρανάδος, πρόεδρος του κολομβιανού Οίκου Αλληλεγγύης με τους Λαούς.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο φόρο τιμής που απότισαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στον εθνικό ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, με κατάθεση στεφάνου σε άγαλμά του που βρίσκεται στο πάρκο "Λας Αμέρικας" στην Καρτάχενα.

Στη συνάντηση χαιρετιστήρια έστειλαν ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, Κάρλος Λάγκε, άλλες κολομβιανές οργανώσεις αλληλεγγύης που δεν παραβρέθηκαν στην Καρτάχενα, ακόμα οι κυβερνητικές αρχές αυτής της όμορφης πόλης, καθώς και η Μιλάγκρο Ερνάντες, γενική διευθύντρια του "Ράδιο Αβάνα Κούβα", ο ραδιοφωνικός σταθμός βραχέων κυμάτων του νησιού, που έχει την αποστολή να διαδίδει σε όλον τον κόσμο την κουβανική πραγματικότητα και να περιγράφει τις χαρές και τις ελπίδες του κουβανικού λαού.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ζήσαμε οι Κουβανοί δημοσιογράφοι που καλύψαμε τη συνάντηση, όταν μάθαμε ότι οι Κολομβιανοί φίλοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη αλληλεγγύης στο "Ράδιο Αβάνα Κούβα".

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του νησιού της Καραϊβικής, όπως ο Ρενέ Μπρίτο από την πρεσβεία της Κούβας στην Μπογκοτά και από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς (ICAP) η Ιντάνια Ράμος, καθώς και ο Α αντιπρόεδρος, Ρολάνδο Γκονσάλες Τέγιες, ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες των Κουβανών στους Κολομβιανούς αδερφούς που αφιερώνουν το χρόνο τους και καταβάλλουν προσπάθειες για να μας στηρίξουν. Ακόμα ο Τέγιες εξήρε το γεγονός ότι το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα μεγαλώνει και ενισχύεται, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.600 οργανώσεις αλληλεγγύης σε 134 χώρες. Ο Τέγιες χειροκροτήθηκε θερμά όταν δήλωσε ότι εμείς οι Κουβανοί έχουμε συναίσθηση του τι σημαίνει η Κούβα για τον κόσμο. Γι' αυτό, είπε, το να σώσουμε την Επανάσταση δεν είναι μόνο καθήκον μας, αλλά και η συμβολή μας στην ανθρωπότητα.

Για όλους τους συμμετέχοντες η κολομβιανή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα είχε μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στους οικοδεσπότες, οι οποίοι μέσα από το Πολιτιστικό Κέντρο "Πέδρο Ρομέρο" εργάστηκαν, για τρεις μήνες, μέρα - νύχτα, ώστε όλοι όσοι συναντηθήκαμε στην Καρτάχενα ντε Ινδιας να ζήσουμε στιγμές αξέχαστες.

Οι φίλοι της Κούβας στην πόλη Κάλι, όπου θα πραγματοποιηθεί η 8η Συνάντηση το ερχόμενο καλοκαίρι, έχουν μπροστά τους μία ευχάριστη πρόκληση. Για μας τους Κουβανούς αυτή ήταν μία συνάντηση ελπίδας και ονείρου. Νιώσαμε απέραντη τρυφερότητα να πλημμυρίζει τις καρδιές μας όταν αισθανθήκαμε το σφιχτό, συγκινητικό αγκάλιασμα από τα αδέρφια μας τους Κολομβιανούς".

Επιμέλεια: Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ