Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τυχοδιωκτισμοί

Μια χώρα διαλυμένη, ένας λαός εξεγερμένος και απελπισμένος, ένα έθνος χωρίς ταυτότητα, με παρελθόν, αλλά χωρίς μέλλον. Με λίγα λόγια, μια χώρα ιδανική για να τη ληστέψεις, να μπεις μέσα ως Ευρωπαίος και να αρπάξεις ό,τι σου κάνει κέφι, χωρίς να προσφέρεις τίποτε. Μια χώρα που προσφέρεται σε τυχοδιώκτες, όπως προσφερόταν κάποτε η Αμερική στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ενα όνειρο ίσως; Αναφερόμαστε στην πικρή, συγκινητική ταινία του Τζιαν Αμέλιο "L' AMERICA",που θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 21.00. Δυο Ιταλοί πηγαίνουν στην Αλβανία, για να αγοράσουν ένα εργοστάσιο υποδημάτων αντί ενός πινακίου φακής. Ομως, ο νόμος απαιτεί να υπάρχει και ένας Αλβανός συνεταίρος, κάτι που εύκολα βρίσκουν στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου και άρρωστου άνδρα που ονομάζεται Σπύρος. Ολα μοιάζουν να πηγαίνουν κατ' ευχήν, μέχρι τη στιγμή που ο Σπύρος εξαφανίζεται. Ο ένας από τους δυο Ιταλούς θα τον βρει σ' ένα νοσοκομείο μιας επαρχιακής πόλης και όταν μείνει χωρίς αυτοκίνητο θα ξεκινήσει η αλβανική Οδύσσειά του και η "αλβανοποίησή" του μέχρι να φτάσει στα Τίρανα. Παίζουν οι: Ενρίκο Λο Βέρσο, Καρμέλο Ντι Ματσταρέλι και Μικέλε Πλάσιντο.

Από το MEGA στις 22.30 "Ρωξάνη" του Φρεν Σκεπίζι.

Μια έξυπνη διασκευή του αριστουργήματος του Ροστάν: "Σιρανό ντε Μπερζεράκ", μεταφερμένο στη σύγχρονη εποχή. Με τον Στιβ Μάρτιν στην καλύτερη ταινία της καριέρας του, σε μια ευχάριστη, λεπτή, συγκινητική κωμωδία, χωρίς χοντροκομμένα αστεία και φλυαρίες.

Από τη ΝΕΤ στις 00.30 "Ο ποδηλάτης" του Μοσχέν Μακχμαλμπάφ.

Ο Νασίμ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, για να κερδίσει τα χρήματα νοσηλείας της άρρωστης γυναίκας του, βάζει ένα υπεράνθρωπο έως και απάνθρωπο στοίχημα. Να ποδηλατεί χωρίς διακοπή επί μια ολόκληρη εβδομάδα. Ο γιος του και οι θεατές που έχουν στοιχηματίσει πάνω του τον παροτρύνουν να συνεχίσει. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες δημιουργίες του Ιρανού σκηνοθέτη, που κινείται στο δρόμο του ρεαλιστικού σινεμά και τιμήθηκε στο μεσογειακό Φεστιβάλ του Ρίμινι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ