Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνη πρόταση η αντίσταση

Ο Α. Αντύπας, μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, μιλά για τις συνέπειες που έχει για τον κλάδο η συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας

Ο Α. Αντύπας,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΓΣ της ΟΤΟΕ, μιλά στο "Ρ" για το θεματικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ, τις θέσεις της πλειοψηφίας και την αντίθετη πρόταση της ΕΣΑΚ Τραπεζών, με κύριο στοιχείο την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων του κλάδου.

- Στις 2 και 3 Οκτώβρη γίνεται έκτακτο θεματικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ. Τι επιδιώκεται με αυτό το Συνέδριο;

- Η Ομοσπονδία δε χρειάζεται τέτοιο Συνέδριο αυτή την περίοδο, γιατί πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες δεν είναι πρόβλημα θέσεων. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν είναι προσανατολισμένο σε ταξική κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έχει πάρει "διαζύγιο" και με τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, αλλά και με τις λύσεις που πρέπει να διεκδικήσει με αγώνες. Πιστεύουμε, μετά και από τις θέσεις που διαμόρφωσε η πλειοψηφία, ότι ουσιαστικά θέλει ένα Συνέδριο που θα επικυρώσει αποφάσεις οι οποίες έχουν ήδη ληφθεί και που οδηγούν την Ομοσπονδία και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα σε ακόμη πιο φιλοκυβερνητικές, φιλοεργοδοτικές θέσεις, στη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Επίσης, αποτελεί εμπαιγμό, πέραν όλων των άλλων, ότι γίνεται Συνέδριο σήμερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν στο αμέσως προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε τη δυνατότητα να εκφράσει την αγωνιστική αντίθεσή της στη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, καθώς μια σειρά κρατικές τράπεζες ιδιωτικοποιούνταν. Αλλά περιορίστηκε να ζητήσει να γίνει το ξεπούλημα με όρους διαφάνειας. Προχώρησε μάλιστα ακόμα ένα βήμα παραπέρα, με την υπονόμευση του ηρωικού αγώνα που έδωσαν οι συνάδελφοι της Ιονικής, κόντρα στο ξεπούλημά της.

Στη λογική του συμβιβασμού

- Ποιες είναι οι θέσεις της πλειοψηφίας, οι οποίες οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση την Ομοσπονδία;

- Από τα κείμενα, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από την πλειοψηφία και θα αποτελέσουν βάση συζήτησης για το Συνέδριο, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ΟΤΟΕ κάνει ένα βήμα πιο μπροστά στη λογική της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στα σχέδια κυβέρνησης, τραπεζιτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού συστήματος, που προτείνει η ΟΤΟΕ, σε πάρα πολλά σημεία ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Επίσης, αγνοείται επιδεικτικά ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης, που καταργεί το 8ωρο, ενώ αποκρύπτονται τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η "Λευκή" και η "Πράσινη Βίβλος". Η πλειοψηφία επαιτεί κάποιες ρυθμίσεις, παρεμβάσεις, αναλαμβάνοντας έτσι το μίζερο ρόλο του διοργανωτή σεμιναρίων και διαλέξεων.Στο ασφαλιστικό, εγκαταλείπει την απόφαση, που είχε ληφθεί με δημοψήφισμα, για ενιαίο Ταμείο όλων των τραπεζοϋπαλλήλων με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Δέχεται να θέσει σε διάλογο τις προϋποθέσεις. Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε ένα ενιαίο Ταμείο - "μαϊμού".

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, ενώ δεν έκαναν τίποτα για να μην περάσει ο αντεργατικός νόμος, έρχονται σήμερα με ένα ιδεολόγημα, που λέει ότι απέναντι στην απορύθμιση - για την οποία δεν καταλογίζει ευθύνες - χρειάζεται να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις. Θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρχει στις τράπεζες μερική απασχόληση και προσβλέπουν σε κάποιο πλαφόν 20%. Θεωρούν δεδομένη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ζητούν κάποια μεγαλύτερη αποζημίωση. Θεωρούν δεδομένα τα προβλήματα απασχόλησης λόγω των αλλαγών στο πιστωτικό σύστημα, της τεχνολογίας, του ΕΥΡΩ και προτείνουν κοινωνικό διάλογο, νέες επιτροπές και το "φάρμακο για κάθε νόσο", εκπαίδευση, κατάρτιση, σεμινάρια, χωρίς να λένε όμως πού θα απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Συνειδητή κοροϊδία

- Πόσο εφικτό είναι, μέσα από τη διαβούλευση και μόνο, όλες αυτές οι επιπτώσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους να αμβλυνθούν ή και να μηδενιστούν;

- Το δείχνει η εμπειρία. Στις τράπεζες έχει θεσμοθετηθεί επιτροπή κοινωνικού διαλόγου, στην οποία παίρνουν μέρος το ΥΠΕΘΟ, η ΕΕΕ και η ΟΤΟΕ. Η επιτροπή αυτή συνήλθε μόνο μια φορά για μισή ώρα, την παραμονή της εξαγγελίας της πώλησης της Ιονικής, μέσω του "Ρόιτερ". Κυβέρνηση και εργοδότες δε θεώρησαν χρέος τους να ενημερώσουν ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για την πώληση της Ιονικής. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να παζαρέψει ή να βάλει στο τραπέζι την πολιτική της με οποιονδήποτε συνομιλητή, ακόμα κι αν αυτός είναι μια "καθώς πρέπει" συνδικαλιστική οργάνωση, όπως η ΟΤΟΕ. Αυτοί που προτείνουν στις εισηγήσεις νέες επιτροπές, συνειδητά κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Να υπερασπιστούμε τις κρατικές τράπεζες

- Απέναντι στον προσανατολισμό της πλειοψηφίας, τι αντιπροτείνει η παράταξή σας για το πιστωτικό σύστημα;

- Εμείς καταψηφίσαμε τις εισηγήσεις - προτάσεις προς το Συνέδριο, στο σύνολό τους. Εκτιμάμε ότι δεν αποτελούν πλαίσιο για συζήτηση κείμενα αντιδραστικά, βαθιά εργοδοτικά. Γι' αυτό δεν κάναμε προτάσεις βελτίωσης των θέσεων της Ομοσπονδίας. Για το πιστωτικό σύστημα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου για πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι κρατικές τράπεζες σήμερα, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξυπηρετούν το κεφάλαιο πάνω απ' όλα, αλλά πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν, κάτω από άλλους συσχετισμούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς, να αποτελέσουν ένα εργαλείο παρέμβασης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ακόμα, πιστεύουμε ότι αν παραμείνουν οι τράπεζες στο δημόσιο τομέα, δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Αγώνας για τα δικαιώματά μας

- Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις;

- Προτείνουμε να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης και εργοδοσίας, που στόχο έχουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Να υπερασπίσουμε τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση, να απαιτήσουμε τη μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι από "μπόνους" και άλλες παροχές της εργοδοσίας.

Αντίσταση στον ασφαλιστικό κατήφορο

- Ποια είναι η θέση σας για το ασφαλιστικό;

- Χρειάζεται συνολική αντίσταση των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να κατεδαφίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να την εκχωρήσει στους ιδιώτες. Για εμάς, το ενιαίο Ταμείο, με τα χαρακτηριστικά που έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το 1992, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μπορεί και σήμερα να αποτελέσει λύση, ως προϊόν, όχι του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά σκληρών συγκρούσεων και μακρόχρονων αγώνων. Διαφωνούμε επίσης πλήρως με την κυβέρνηση και με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη λεγόμενη αξιοποίηση των αποθεματικών μέσα από τον τζόγο. Πρέπει να παλέψουμε για να διαχειρίζονται αυτά τα αποθεματικά τα ΔΣ των Ταμείων, με πλειοψηφία σ' αυτά εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αγώνας από τα κάτω

- Το Συνέδριο θα γίνει και θα παρθούν κάποιες αποφάσεις. Ποια θα είναι η στάση της παράταξης τώρα αλλά και μετά;

- Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς δυνάμεων το Συνέδριο μπορεί να πάρει αποφάσεις που να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, που έρχονται σε αντιπαράθεση με τις προτάσεις της πλειοψηφίας. Θα πούμε στους αντιπροσώπους ότι, με αυτούς τους συσχετισμούς και με αυτή την ηγεσία, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι να χάνουμε δικαιώματα και κατακτήσεις. Προτείνουμε, με αγώνες, με πρωτοβουλίες από τα κάτω, με επιτροπές σωτηρίας των κρατικών τραπεζών, υπεράσπισης των εργασιακών σχέσεων και διεύρυνσής τους, να αντισταθούμε σε αυτή την αντεργατική, αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ