Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΛΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ
Στους αγώνες βρίσκεται η λύση

Την ανάγκη μόνιμης και οριστικής λύσης προς όφελος των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών της Ραλλείου, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Σαλπέας

Σε διεκδικητικό αγώνα για να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης της Ραλλείου Σχολής, κάλεσε τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας,ο οποίος παραβρέθηκε την Παρασκευή σε σύσκεψη με αφορμή το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και της διεύθυνσής του, στον "πύργο" του Πειραιά όπου στεγάζεται τώρα το σχολείο σε δύο ορόφους και είχαν προσκληθεί οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Πειραιά, ο νυν νομάρχης και εκπρόσωποι του ΟΣΚ. Εκ μέρους της σχολικής επιτροπής τονίστηκε ότι η πρόσκληση προς τους υποψήφιους αιρετούς αποσκοπούσε στο να δεσμευτούν για την επίλυση του προβλήματος της Ραλλείου. Ο νομάρχης όμως και ο ΟΣΚ απουσίαζαν. Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε, ότι η Ράλλειος θα επιμείνει στη διεκδίκηση του, επί 25 χρόνια, ατέλειωτου κτιρίου επί της πλατείας Κοραή.

Ο Παναγιώτης Σαλπέας είπε κατ' αρχήν, ότι η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ήταν σωστή, αλλά σε λάθος χρόνο, αφού η προεκλογική περίοδος είναι "ύποπτη" για δεσμεύσεις. Κατήγγειλε την αδράνεια της δημοτικής αρχής, του νομάρχη και του ΟΣΚ και τόνισε πως πρόκειται για "παιχνίδι" με στόχο την υποβάθμιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι το κτίριο της Κοραή δεν είναι κατάλληλο για σχολείο αλλά υπογράμμισε πως πρωτεύει η θεμιτή επιθυμία της σχολής για μόνιμη στέγη. Τέλος, κάλεσε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να θέσουν το πρόβλημα και να διεκδικήσουν λύσεις και μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι μόνο με τη μαζική τους κινητοποίηση θα βρεθεί λύση, αφού "δε θα σας χαρίσει κανένας τίποτα αν δε βγείτε στο δρόμο".

Το γνωστό γιαπί στο κέντρο της πόλης, που ο χουντικός δήμαρχος Σκυλίτσης προόριζε για δημαρχείο, παραμένει ανολοκλήρωτο αφού διεκδικείταιαπό όλες τις Δημοτικές Αρχές της μεταπολίτευσης. Χρησιμοποιείται σαν... διαφημιστικός χώρος, με το αζημίωτο για το δήμο, ενώ στη συνείδηση των Πειραιωτών δεν είναι παρά ένα αρχιτεκτονικό "μνημείο" ασυνεννοησίας και γραφειοκρατίας που ρυπαίνει αισθητικά το έτσι κι αλλιώς τσιμεντοποιημένο κέντρο της πόλης.

Πίσω όμως από την αισθητική, κρύβεται η ταλαιπωρία 800 μαθητών που κατά διαστήματα αλλάζουν κτίρια, είτε λόγω ακαταλληλότητας, είτε γιατί τα δεσμευμένα οικόπεδα έκρυβαν αρχαία. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ράλλειος χρησιμοποιεί προσωρινά δύο ορόφους του "πύργου", στους οποίους, σύμφωνα με τη σχολική επιτροπή, δόθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια για διαμόρφωση! Μετά από σειρά δικαστικών αντιδικιών και με δυο δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ της σχολής και κατά του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά μεγάλη πλειοψηφία την περασμένη Ανοιξη, την αποχώρηση του δήμου από κάθε διεκδίκηση. Σύμφωνα πάλι με τη σχολική επιτροπή, πουκατά ένα ειρωνικό τρόπο πρόεδρός της είναι ο νυν δήμαρχος Πειραιά, ο ΟΣΚ εξακολουθεί να μην προχωρά στην ολοκλήρωση του κτιρίου επειδή ζητά τίτλους κυριότητας.

Να σημειωθεί επίσης ότι για τη σχολή υπάρχει κονδύλι από τα ΠΕΠ - μέσω νομαρχίας - ύψους 380 εκατομμυρίων δραχμών. Η νομαρχία προεκλογικά ήθελε να μεταφέρει τη σχολή σε άλλο χώρο, αλλά η Ράλλειος αντέδρασε. Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να έχει μονή βάρδια και κάθε άλλη λύση θα την επαναφέρει σε διπλοβάρδια. Η σχολική επιτροπή λέει, ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να χτιστούν σχολειά για να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις σε αίθουσες στην πόλη, αλλά σε περίπτωση που λυθεί το θέμα του κτιρίου στην Κοραή, θα διεκδικήσει αυτά τα χρήματα από τη νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ