Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να η ευκαιρία... για ρουσφέτι

Εκμεταλλευόμενη ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους άνεργους, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία για μερικά ρουσφέτια της... τελευταίας στιγμής πριν την κάλπη

Ευκαιρία για μερικά ανέξοδα ρουσφέτια της τελευταίας... προεκλογικής στιγμής, βρήκε η κυβέρνηση, μέσα από την εκμετάλλευση νέων ανέργων και του προγράμματος Ταχύρυθμης Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ,στα πλαίσια του οποίου διοχετεύονται νέοι άνεργοι σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, κάνοντας επιδοτούμενη πρακτική εξάσκηση για πέντε μήνες (ειδικότερα για 600 ώρες).

Σ' αυτή την περίπτωση, τις ανάγκες των οργανισμών και των ταμείων σε προσωπικό ...600 ωρών, τις καθορίζει το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από ειδοποίηση που στέλνει ο ΟΑΕΔ ότι έχει γίνει προκήρυξη. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα για να τοποθετηθούν άνεργοι, που υπολογίζεται ότι θα φέρουν και ψήφους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενώ πρόεδροι οργανισμών κατάρτισαν τους δικούς τους καταλόγους για τις τοποθετήσεις. Ειδικότερα οι προσλήψεις πενταμηνιτών στα ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ) πέρασαν από το πολύ... ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Εργασίας.

Το πρόγραμμα προκηρύσσεται περίπου κάθε πέντε μήνες και συνήθως επιλέγονται, με σειρά προτεραιότητας,500 άνεργοι, που στη συνέχεια μπορεί να φτάσουν και τους 700, αν υπάρξει αυξημένη ζήτηση από υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο έγινε με την καταγραφή των αλλοδαπών, όταν αυξήθηκε η ανάγκη του ΟΑΕΔ για προσωπικό.

Η τελευταία προκήρυξη έγινε τον Ιούλη, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Καρατζάς και στελέχη της επιτροπής του προγράμματος. Κατατέθηκαν 4.000 αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν επιλεχθεί 1.300 άνεργοι! Η υπέρβαση του αριθμού εξηγείται από τα στελέχη του οργανισμού, λόγω της τοποθέτησης 500 μαθητευόμενων στο ΙΚΑ!

Συνήθως, ένα μεγάλο μέρος διοχετεύεται σε υπηρεσίες του ίδιου του ΟΑΕΔ, 300 σε διάφορα ταμεία και 100 στο υπουργείο Εργασίας. Ολοι αυτοί πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, με συμμετοχή της ΕΕ στη δαπάνη κατά 75%. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται η ανάγκη να τοποθετηθεί κάποιος σε μια περιοχή, αλλά να μην έχουν γίνει αιτήσεις από αυτή, όπως π.χ. στη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα.

Το είδος του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα να γίνει υπέρβαση της σειράς προτεραιότητας, επειδή για ορισμένες θέσεις οι απαιτήσεις των οργανισμών σχετίζονται με γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ξένων γλωσσών, ενώ κάποιοι δεν αποδέχονται και την τοποθέτηση. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ, πολλοί από τους καταρτιζόμενους προσφέρουν σκληρή εργασία, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων στους οργανισμούς! Αναδεικνύεται έτσι, άλλη μια πλευρά της κυβερνητικής εκμετάλλευσης, αφού οι μαθητές χρησιμοποιούνται για κάλυψη πάγιων αναγκών, σε πολλές περιπτώσεις! Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση φροντίζει να καλύψει και έκτακτες.., προεκλογικού χαρακτήρα, ανάγκες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ