Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ευχαριστούμε τους ακτοπλόους"!

Με προκλητικά, ψηφοθηρικά τεχνάσματα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο υφυπουργός Οικονομικών, παρουσίασαν χθες "συμφωνία κυρίων" με μερίδα των εφοπλιστών για... μείωση των τιμών των εισιτηρίων

Μετά τη "συμφωνία κυρίων" υπουργείου Εμπορίου και βιομηχάνων τροφίμων, για υποτιθέμενες μειώσεις τιμών, έρχεται η "συμφωνία κυρίων" μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και ακτοπλοϊκών εταιριών, για έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων στα ακτοπλοϊκά πλοία, να ενισχύσει τον "εθνικό στόχο" της μείωσης του πληθωρισμού... Οι εκπτώσεις αυτές, που έρχονται μετά από μια μεγάλη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, αφορούν τη χειμερινή περίοδο που διακινείται μόλις το 20% των επιβατών, ενώ στις εκπτώσεις δε συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Σουμάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Οπως ανακοινώθηκε και οι 32 ακτοπλοϊκές εταιρίες συμφώνησαν στο ποσοστό έκπτωσης, 30%, όμως μόνο στα ομαδικά εισιτήρια, με τα οποία όμως διακινούνται κατά κανόνα τα τουριστικά γκρουπ την καλοκαιρινή περίοδο...

Επίσης 18 ακτοπλοϊκές εταιρίες συμφώνησαν στην έκπτωση μέχρι 20% στα εισιτήρια επιβατών μετ' επιστροφής, δεκατρείς σε έκπτωση από 10% ως 20% των εισιτηρίων οχημάτων μετ' επιστροφής, δεκαπέντε στην έκπτωση από 5% μέχρι 25% των προεκδιδόμενων εισιτηρίων επιβατών πολλαπλών διαδρομών (που επίσης αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο), δώδεκα στην έκπτωση κατά 25% των προεκδιδόμενων εισιτηρίων οχημάτων πολλαπλών διαδρομών (πέντε και άνω), ενώ 15 εταιρίες συμφώνησαν σε έκπτωση μέχρι 25% των οικογενειακών εισιτηρίων (4 άτομα και άνω).

Βεβαίως οι ακτοπλόοι εφοπλιστές δε χάνουν, αφού έτσι και αλλιώς τη χειμερινή περίοδο ο ναύλος είναι μειωμένος κατά 10%, ενώ την περασμένη θερινή περίοδο η ετήσια αύξηση του ναύλου έφτασε το 23%.Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή "δείχνει την υπεύθυνη συμπεριφορά ενός κλάδου, ο οποίος μεταβιβάζει ένα μέρος του οφέλους του στα λαϊκά στρώματα"! Ενώ ο Στ. Σουμάκης σημείωσε: "Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ακτοπλόους"!

Η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σκοπός των ανακοινώσεων είναι να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, αφού η όποια έκπτωση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός των συνεχών αυξήσεων, που οδήγησαν την τιμή των εισιτηρίων και τα κέρδη των εφοπλιστών στα ύψη. "Οι ύμνοι προς την ΟΝΕ - συνεχίζει - στους οποίους επιδόθηκαν οι απολογητές της στρατηγικής αυτής επιλογής των πολυεθνικών, προκαλούν τους ναυτεργάτες, τους ανέργους και τους μισθοσυντήρητους, θύματα της πολιτικής λιτότητας, της φορομπηξίας, των συντάξεων πείνας και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών". "Η προκλητικότητα και τα ψηφοθηρικά τεχνάσματα - υπογραμμίζεται - των κυβερνητικών μανδαρίνων δεν έχουν όρια. Οι ναυτεργάτες θα τους πληρώσουν με το αντίτιμο που τους πρέπει στις επικείμενες εκλογές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια (2008-03-19 00:00:00.0)
Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά (2007-05-25 00:00:00.0)
Εφοπλιστικό φέουδο το Αιγαίο (2006-05-20 00:00:00.0)
Από σήμερα 10% πιο ακριβά (2004-07-01 00:00:00.0)
Δε ζητούν κάτι, τα θέλουν όλα! (2001-11-10 00:00:00.0)
Πιο πολλά κι απ' όσα ζήτησαν (2000-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ