Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικό "άνθισμα"

Δεκατέσσερις ταινίες με υπόθεση, τρεις animation και τρία ντοκιμαντέρ, που θα λάβουν μέρος στο Ελληνικό Τμήμα της 39ης διοργάνωσης (13 - 22 Νοέμβρη), επέλεξε η τετραμελής Επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους: Μιχάλη Δημόπουλο, Νίκο Βεργίτση, Λευτέρη Παυλόπουλο και Μπάμπη Ακτσόγλου.Πρόκειται για τις ταινίες: "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" του Θ. Αγγελόπουλου, "Ας περιμένουν οι γυναίκες" του Σ. Τσιώλη, "Ούλοι εμείς εφέντη" του Λ. Βαρδαρού, "Μπλακ άουτ" του Μ. Καραμαγγιώλη, "Ρόδινα ακρογιάλια" του Ευ. Χατζή, "Οι αριθμημένοι" του Τάσου Ψαρρά, "Οι φωτογράφοι" του Ν. Κούνδουρου, "Μοναξιά μου, όλα" του Δ. Παναγιωτάτου, "Αίνιγμα" του Γ. Σολδάτου, "Ολα είναι δρόμος" του Π. Βούλγαρη, "Κόκκινος δράκος" του Μ. Μανουσάκη, "Η γωνιά του Παραδείσου" της Λένας Βουδούρη, "Από την άκρη της πόλης" του Κ. Γιάνναρη και "Μέδουσα" του Γ. Λαζόπουλου. Επίσης: "Το χρήμα, μια μυθολογία του σκότους" του Β. Μαζωμένου, "Προμηθέας Εναντιοδρόμων" του Κ. Σφήκα, "ΝΕΚΥΙΑ" του Αλ. Φασόη. Ντοκιμαντέρ: "Νυχτολούλουδα" του Ν. Γραμματικού, "Ηπειρος" του Στρ. Στασινού, "Χαίρε γείτονα" του Απ. Κρυωνά.

Επίσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου,σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει, μέχρι τις 16 Οκτώβρη, στην Αθήνα, αφιέρωμα σε έναν αφανή δημιουργό του κινηματογράφου, τον Καρλ Μάιερ.Οι προβολές θα γίνουν στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1) και στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16). Σήμερα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε,στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία "Τόργκους" του Χανς Κόμπε. Ενώ την Παρασκευή την ίδια ώρα θα προβληθεί "Ο πύργος Φόγκελεντ" του Φ. Β. Μούρναου. Τις δύο προβολές συνοδεύει μουσικά ο κιθαρίστας Ανδρέας Γεωργίου.Αύριο, στο "Παλλάς",θα προβληθούν οι ταινίες του Φ. Β. Μούρναου: 6 μ.μ., "Ο τελευταίος άνθρωπος", στις 8 μ.μ. "Αυγή" και στις 10 μ.μ. "Ταρτούφος" (η ταινία παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την προβολή συνοδεύει μουσικά ο πιανίστας Μηνάς Αλεξιάδης.

Ο Μάιερ γεννήθηκε το 1894 στο Γκρατς της Αυστρίας και πέθανε το 1944 στο Λονδίνο. Το 1919 έγραψε το πρώτο του σενάριο, πάνω στο οποίο ο Βινέ θα γυρίσει μια ταινία - ορόσημο στην ιστορία του γερμανικού κινηματογράφου, "Το εργαστήρι του δρα Καλιγκάρι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ