• "Χιονοστιβάδα" σεναρίων μετά τον καταποντισμό στις νομαρχίες όπου το ΠΑΣΟΚ "κερδίζει" μόλις 24 από 42 στις εκλογές του 1994!
  • - Ερμητικά κλειστά ήταν τα αυτιά της κυβέρνησης και των στελεχών της στο μήνυμα καταδίκης και αποδοκιμασίας της πολιτικής της που επιβεβαίωσε και ενίσχυσε και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και... - 1998-10-19 00:00:00.0"/>
  • "Χιονοστιβάδα" σεναρίων μετά τον καταποντισμό στις νομαρχίες όπου το ΠΑΣΟΚ "κερδίζει" μόλις 24 από 42 στις εκλογές του 1994!
  • - Ερμητικά κλειστά ήταν τα αυτιά της κυβέρνησης και των στελεχών της στο μήνυμα καταδίκης και αποδοκιμασίας της πολιτικής της που επιβεβαίωσε και ενίσχυσε και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και... - 1998-10-19 00:00:00.0" /> Περιφρόνηση στη λαϊκή ετυμηγορία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 4
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Περιφρόνηση στη λαϊκή ετυμηγορία
    • Στα περί "ανίερων συμμαχιών" κατέφυγε ο Κ. Σημίτης, επιμένοντας δογματικά στην αντιλαϊκή πολιτική και τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ
    • "Χιονοστιβάδα" σεναρίων μετά τον καταποντισμό στις νομαρχίες όπου το ΠΑΣΟΚ "κερδίζει" μόλις 24 από 42 στις εκλογές του 1994!

    Ερμητικά κλειστά ήταν τα αυτιά της κυβέρνησης και των στελεχών της στο μήνυμα καταδίκης και αποδοκιμασίας της πολιτικής της που επιβεβαίωσε και ενίσχυσε και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Μονότονα και δογματικά τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επαναλάμβαναν χτες ότι "πάνω απ' όλα είναι η ΟΝΕ", επιδεικνύοντας περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία.

    Ταυτόχρονα, είχαν αποδυθεί σε μια επιχείρηση να δικαιολογήσουν με αστεία επιχειρήματα, όπως ότι "ο κόσμος ψήφισε... αυτοδιοικητικά" (!), το απροσδόκητα αρνητικό, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, αποτέλεσμα του β γύρου. Κεντρικό στοιχείο των κυβερνητικών στελεχών ήταν η εμμονή στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα, επαναλαμβάνοντας τα περί "ανίερων συμμαχιών" ΝΔ - ΚΚΕ και "ετερόκλητων ψήφων", κόντρα στην πραγματικότητα και τα στοιχεία που απέδειξαν ότι... αλλού έγιναν οι "ανίερες συμμαχίες"...

    Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η απαράδεκτη και προκλητική δήλωση του Κ. Σημίτη, ο οποίος κατά τρόπο άθλιο επιχείρησε να δικαιολογήσει την ήττα της κυβέρνησης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη "συσπείρωση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης", εννοώντας έμμεσα πλην σαφώς την "ανίερη συμμαχία ΝΔ - ΚΚΕ", καθώς έσπευσε να προσθέσει ότι "είναι φαινόμενο που δε συμβαίνει για πρώτη φορά". Παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα στο β γύρο "είναι κατώτερο των προσδοκιών μας", αλλά το μόνο μήνυμα που έλαβε ήταν "σε ό,τι αφορά επιλογές προσώπων και πλευρές της πολιτικής μας".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ. Ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του α γύρου δεν ανέτρεψαν τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά παραδέχτηκε ότι στο δεύτερο γύρο σημειώθηκε "υποχώρηση των δυνάμεών μας". Προκειμένου να δικαιολογήσει το αποτέλεσμα επέμεινε στα περί συνεργασίας ΝΔ - ΚΚΕ.

    Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ισχυρίστηκε στα σοβαρά ότι "οποιαδήποτε αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής θα έθιγε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού"! Και αμέσως μετά ότι "αν "χαλάρωνε" η κυβέρνηση την πολιτική της τι θα γινόταν στα χρηματιστήρια;".

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από "προβληματική" μετά τα αποτελέσματα του χτεσινού β γύρου. Ενδεικτική επ' αυτού είναι η χιονοστιβάδα σεναρίων που έκανε την εμφάνισή της αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σενάρια που μιλούν από "αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το... αναλογικότερο", στα πλαίσια του "Καποδίστρια 2", μέχρι για ανασχηματισμό μετά τον προϋπολογισμό (αφού με βάση αυτές τις εκδοχές ο πρωθυπουργός θα απομακρύνει και τον Γ. Παπαντωνίου), έως και για σχέδια δημιουργίας νέων συσχετισμών στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ, όπου όπως λέγεται παρατηρείται πλέον "συνωστισμός αμφισβητιών" (!) και συνεργάτες του Κ. Σημίτη εισηγούνται λήψη μέτρων. Βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ θα περάσουν από νέα "κύματα", καθώς οι... φιλοφρονήσεις που ανταλλάσσονταν χτες θυμίζουν "εχθρικά στρατόπεδα". Αλλοι πάλι κάνουν λόγο για αποτέλεσμα που οδηγεί σε "ομηρία" τον Κ. Σημίτη από την "ιστορική ηγεσία".

    Εκείνο που πρέπει με έμφαση να τονιστεί και φανερώνει το μέγεθος της κυβερνητικής "ήττας" χτες είναι ότι, όπως έλεγαν από τη Χαρ. Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται με βάση τα τελικά αποτελέσματα να κερδίσει πάνω από 24 νομαρχίες (!), όταν το '94 είχε επιβληθεί σε 42 και προεκλογικά μιλούσε για έναν αριθμό μεταξύ 30 έως 35!


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ