Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
"Συμφωνία"...

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα υπουργεία Εξωτερικών Τουρκίας και Συρίας συνυπέγραψαν προχτές το βράδυ συμφωνία, με την οποία η Δαμασκός "δεσμεύεται να σταματήσει" την επιμελητειακή υποστήριξη που παρείχε στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) - όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αν αυτό αποκλιμακώνει "οριστικά" την κρίση, μένει να φανεί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι "η Συρία δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στις τουρκικές απαιτήσεις στο ζήτημα της ένοπλης εξέγερσης των Κούρδων της Τουρκίας... Η Δαμασκός δεσμεύτηκε να μην επιτρέπει στο εξής την είσοδο στο συριακό έδαφος των ανταρτών του ΡΚΚ και του ηγέτη τους".

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ είχε βεβαιώσει ότι η Συρία είχε αποδεχτεί τα αιτήματα της Τουρκίας και είχε αναγνωρίσει στην Αγκυρα το δικαίωμα να ελέγχει εάν γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις της.Η Τουρκία είχε απειλήσει τη Συρία με στρατιωτικά αντίποινα, κατηγορώντας το καθεστώς της Δαμασκού ότι ενισχύει το ΡΚΚ και ότι παρέχει άσυλο στον ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι "μελετάται το θέμα" της παρουσίας, σύμφωνα με ισχυρισμούς της Τουρκίας, του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη Μόσχα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνηση "ενημερώθηκε για τις (σχετικές) δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ". "Δεν αποκλείεται να κάνουμε ανακοίνωση αργότερα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να διαψεύσει επίσημα την παρουσία στη Μόσχα του Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ