Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ουδέν νεώτερον πλην ... της CIA
  • Εβδομη ημέρα των συνομιλιών στο Μέριλαντ, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο
  • Επιστασία της CIA στην εξάρθρωση των εξτρεμιστών προτείνει, ασκώντας πιέσεις, η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολοένα και δυσκολότερη μοιάζει να γίνεται η αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και κατά συνέπεια να τεθεί σε λειτουργία η, από καιρό, τελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία", που καθιστά την Ουάσιγκτον κυρίαρχη των εξελίξεων στην περιοχή.

Συμπληρώνοντας επτά ημέρες συνεχόμενων διαπραγματεύσεων, στις οποίες ιδιαίτερα πολύωρες ήταν οι παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δε φαίνεται να είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία. "Αποφασιστικής σημασίας" χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα ο Αχμέντ Τίμπι, σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αδύνατο να υπάρξει μια συμφωνία. Αντίθετες ήταν οι εκτιμήσεις του εκπροσώπου του Μπέντζαμίν Νετανιάχου, Αβίβ Μπουσίνσκι, ο οποίος, αν και υπογράμμισε ότι όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, εκτίμησε ότι δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο της άκαρπης λήξης των συνομιλιών, στις οποίες συμμετέχει, από την Τρίτη, και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν.

Λακωνικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ, ο οποίος, όπως και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, τόνισαν ότι "μέχρι στιγμής, παρά τις επισταμένες προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, και τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία".

Το μοναδικό ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό, της όλης "ειρηνευτικής διαδικασίας", στοιχείο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, χτες, καθώς όλοι σιωπούν όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών, είναι η ανάμειξη της CIA, όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στην περαιτέρω εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση που διαπραγματεύονται σκληρά οι ΗΠΑ, ικανοποιώντας τα αιτήματα περί ασφάλειας του Ισραήλ και πιέζοντας τους Παλαιστινίους, είναι να αναλάβει η CIA την επίβλεψη των συλλήψεων και του αφοπλισμού των ισλαμιστών "τρομοκρατών" των εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ