Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σ. Μιλόσεβιτς: "Είμαστε δεσμευμένοι στην ειρήνη"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας "παραμένει δεσμευμένη στην ειρήνη", τιμά τη συμφωνία Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ και θα την εφαρμόσει στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις "τρομοκρατικές" προσπάθειες να ακυρωθεί, δήλωσε χθες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον στρατηγό - διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Ουέσλι Κλαρκ και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κρις Χιλ, οι οποίοι τον "πίεσαν" για ταχύτερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Οι δύο είπαν στον Μιλόσεβιτς πως αν η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δε "συμμορφωθεί" προς την ειρηνευτική προσπάθεια, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πραγματικής έναρξης ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών μετά την πάροδο της προθεσμίας που έχει οριστεί (27 Οκτώβρη).

Δυτικοί διπλωμάτες συνομολογούν ότι ο Μιλόσεβιτς "έχει κάνει κινήσεις προόδου", αλλά "δεν έχει αποσύρει όλες" τις ειδικές δυνάμεις που στάλθηκαν για να περιστείλουν την εξέγερση από το Φλεβάρη.

Κατά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", ο Μιλόσεβιτς απάντησε στους Αμερικανούς ότι "παρά τις ένοπλες προκλήσεις από τις τρομοκρατικές ομάδες... Σερβία και Γιουγκοσλαβία παραμένουν αποφασιστικά δεσμευμένες στην εφαρμογή πολιτικής λύσης του προβλήματος".

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η εκεχειρία στη σερβική επαρχία γενικά τελεί εν "ισχύ", παρά κάποιες αψιμαχίες με ελαφρά όπλα σε διάφορες πόλεις. Περίπου οι μισοί από τους 50 - 70 χιλιάδες πρόσφυγες στα βουνά του Κόσσοβου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν βρει "κάποιου είδους" καταφύγιο.

Πιθανότατα το ΝΑΤΟ θα επεκτείνει κι άλλο την "προθεσμία" έναρξης των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον σερβικών θέσεων, ως ένδειξη έγκρισης των "θετικών κινήσεων" του Βελιγραδίου.

Σήμερα (Πέμπτη) ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να κυρώσει την εντολή αποστολής περίπου 2.000 (άοπλων) παρατηρητών υπό την "ομπρέλα" του στο Κόσσοβο, σε ψηφοφορία στην έδρα του στη Βιέννη. Ο Αμερικανός διπλωμάτης Ουίλιαμ Ουόκερ, επικεφαλής της αποστολής "πιστοποιητών" της διεθνούς κοινότητας, θα ταξιδέψει στην Πρίστινα κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη βδομάδα, η "επίσημη πρώτη" της αποστολής.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος βρέθηκε χθες ξανά στο Βελιγράδι, επανέλαβε μεν την "αυστηρή" ρητορική προς τον Μιλόσεβιτς, αλλά επισήμανε την "ανησυχία" της αμερικανικής πλευράς μήπως το αυτονομιστικό κίνημα των Αλβανών της επαρχίας, ο UCK, σαμποτάρει τη συμφωνία. "Τούτο αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο", είπε.

"Η εκεχειρία είναι προς το συμφέρον όλων και για να επιτύχει η συμφωνία χρειάζονται δύο. Εάν αυτό δεν το κατανοεί η αλβανική κοινότητα, τότε γελιέται", πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ