Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα έργο σε επανάληψη

ΡΩΜΗ.-

Τα κατάφερε τελικά ο "αιώνιος δεύτερος" και "μεταλλαγμένος" Μάσιμο Ντ' Αλέμα να πάρει τα σκήπτρα της εξουσίας της γείτονος. Αραγε τώρα θα κόψει το μουστάκι - όπως δήλωνε προ ημερών - κατά τον ίδιο τρόπο που σταδιακά, συν τον χρόνο, αφαιρούσε ως ασήμαντες λεπτομέρειες όλα αυτά τα στοιχεία που κάποτε τα υπεράσπιζε ως Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ιταλίας;

Ισως είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τους πολιτικούς αναλυτές που έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για το νέο πρωθυπουργό με την "κομμουνιστική καταγωγή" και την πρώτη κυβέρνηση με "μαρξιστές" υπουργούς από το 1947! Οσο για τα φερόμενα ως προβλήματα ως χθες, λύθηκαν με την ανακοίνωση της υπουργικής σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, καθώς επίσης είναι δεδομένο ότι θα λάβει και την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου. Βέβαια, ο αριθμός των υπουργών αυξήθηκε, τονίζουν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές, λόγω... αυξημένης ζήτησης των υπουργικών θέσεων από διάφορους "μνηστήρες" και κατά συνέπεια έπρεπε να ικανοποιηθούν όλοι. Οσο για τα μελλούμενα και τις πιθανές δυσλειτουργίες της ετερόκλητης συμμαχικής κυβέρνησης - που περιλαμβάνει όλα τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά σχήματα - που όλοι αναμένουν, αυτό θα φανεί και θα κριθεί στο μέλλον.

Στο διά ταύτα, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός της Ιταλίας ενώπιον του Προέδρου Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησε η ορκωμοσία των 25 υπουργών της κυβέρνησής του. Οκτώ υπουργοί του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού διατηρούν τις θέσεις τους στην 56η κυβέρνηση της Ιταλίας. Πρόκειται για τους τρεις κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Πρόντι, Λαμπέρτο Ντίνι,υπουργός Εξωτερικών, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, υπουργός Οικονομίας και Προϋπολογισμού και Βιτσέντσο Βίσκο, υπουργός Οικονομικών. Διατηρούν επίσης τα χαρτοφυλάκιά τους οι Λίβια Τούρκο, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρόσι Μπίντι, Υγείας, Πιερλούτζι Μπερσάν, Βιομηχανίας, Λουίτζι Μπερλινγκουέρ, Παιδείας και Εντο Ρόντσι, Περιβάλλοντος.

Από τους "Ιταλούς Κομμουνιστές" του Αρμάντο Κοσούτα, ο Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κάτια Μπελίλο αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων. Τη σημειολογική σημασία που υποσημειώνουν όλοι για να δώσουν βαρύνουσα σημασία στο γεγονός, είναι ότι τη θέση που κατείχε ο Παλμίρο Τολιάτι,ο θρυλικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, ως μέλος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία κατέρρευσε το 1947, δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης και πάλι την αναλαμβάνει ένας "κομμουνιστής"! Οσο για την κεντρώα "Δημοκρατική Ενωση" του Φραντσέσκο Κοσίγκα, που απαρτίζεται κυρίως από πρώην χριστιανοδημοκράτες, συμμετέχει στην κυβέρνηση με δύο υπουργεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούνα φάτσα» ... (2014-12-02 00:00:00.0)
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Ρ. Πρόντι (2006-05-18 00:00:00.0)
Ψήφος εμπιστοσύνης στον Αμάτο (2000-05-05 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού (2000-04-19 00:00:00.0)
Χωρίς προβλήματα αναμενόταν να λήξει η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης (1999-12-24 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία ο Ντ' Αλέμα (1998-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ