Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Απρόβλεπτες και "ύποπτες" διαστάσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Απομονωμένο το γεγονός της σύλληψης του στυγερού και αιμοδιψή πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, προκάλεσε κυρίως την έκπληξη, ενώ σωρεία συναισθημάτων κατέλαβε τους περισσότερους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το ζήτημα όμως έχει ξεφύγει από τις αρχικές του διαστάσεις, εγγίζοντας ποικιλοτρόπως όλα τα θέματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου, των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, αλλά και της πιθανότητας η υπόθεση αυτή να αποτελέσει απαρχή για ένα "γενικότερο ξεκαθάρισμα των ανεπιθύμητων προσώπων" σε όλη την υφήλιο - καθώς, όλως περιέργως, για παράδειγμα Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν κοινή αντιμετώπιση και για τον Φιντέλ Κάστρο!

Προς το παρόν στην πιο δεινή θέση βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση που δείχνει ότι χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων στην υπόθεση της δίωξης και έκδοσης του Πινοτσέτ, καθώς διευρύνονται σοβαρά οι φορείς που καταφεύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη με καταγγελίες εναντίον του Πινοτσέτ. Στον κατάλογο από χτες προστέθηκαν, εκτός από τους δυο Ισπανούς δικαστές (τον Μανουέλ Γκαρσία Καστεγιόν και τον Μπαλτάσαρ Γκαρθόν - οι οποίοι έχουν εκδώσει εντάλματα για την έκδοση στην Ισπανία του Πινοτσέτ και περιμένουν την άδεια των γιατρών της ιδιωτικής κλινικής του Λονδίνου όπου νοσηλεύεται και κρατείται ταυτόχρονα, φρουρούμενος από αστυνομικούς της Σκότλαντ Γιαρντ) και Χιλιανοί πρώην πολιτικοί εξόριστοι που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα, οι οποίοι κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον του Πινοτσέτ καταγγέλλοντάς τον γιαβασανισμούς και εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας. Στις μηνύσεις ζητείται ο πρώην δικτάτορας της Χιλής να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη σε αγγλικό δικαστήριο και παράλληλα να δεσμευτούν όλα τα τυχόν περιουσιακά του στοιχεία στη Βρετανία. Παράλληλα, θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ από όλον τον κόσμοξεκινούν παρόμοιες νομικές διαδικασίες.

Ευρωπαϊκή υπόθεση ή;..

Εκτός της "αυστηρά νομικής διαδικασίας" που ήδη έχει εγερθεί, η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και (πιο διακριτικά) από την Ισπανία, να μην προχωρήσει στην έκδοση του στρατηγού Πινοτσέτ - σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αγγλικό Τύπο. Αποτέλεσμα ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ να ζητήσει από τους υπουργούς του να μην προβαίνουν δημόσια σε δηλώσεις και χαρακτηρισμούς εναντίον του πρώην δικτάτορα της Χιλής. Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος έχουν προ ημερών εκδηλωθεί υπέρ της ποινικής δίωξης του Πινοτσέτ, τον οποίο μάλιστα ο ισχυρός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πίτερ Μάντελσον,χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση "κτηνώδη δικτάτορα", ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του στρατηγού Πινοτσέτ.

Οι διαδικασίες, όσον αφορά την έκδοση του Αουγκούστο Πινοτσέτ, στην Ισπανία θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και το πρώτο στάδιο θα είναι η προσαγωγή του στο τοπικό δικαστήριο του Λονδίνου, στην Μπόου Στριτ, προκειμένου να εξεταστεί επίσημα η αίτηση των Ισπανών δικαστών. Στη συνέχεια, αν η εξέλιξη είναι αρνητική για τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, η αγγλική νομοθεσία του προσφέρει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Βουλή των Λόρδων και στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τζακ Στρόου,δηλώνει ότι το θέμα του στρατηγού Πινοσέτ δεν είναι πολιτικό, αλλά αφορά αποκλειστικά τη δικαιοσύνη.

Πολυποίκιλες πιέσεις και αντιδράσεις

Από την άλλη πλευρά ο Τ. Μπλερ δέχεται πιέσεις τόσο από τους υποστηρικτές του Αουγκούστο Πινοτσέτ οι οποίοι θεωρούν τη σύλληψή του "σοσιαλιστική συνωμοσία", όσο και από ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ζητούν την άμεση παραπομπή του. Μπροστά στις "Συμπληγάδες" που έχει βρεθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός υιοθετεί την τακτική του Ποντίου Πιλάτου δηλώνοντας μόνιμα ότι "η υπόθεση είναι αυστηρά νομική και δεν πρόκειται για απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, ούτε της ισπανικής, αλλά αφορά δύο νομικά συστήματα που συνδέονται με σύμβαση έκδοσης... Στη χώρα μας υπάρχουν κανόνες που τους εφαρμόζουμε με τον ίδιο τρόπο για όλο τον κόσμο. Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει".

Η κυβέρνηση της Χιλής πάντως συνεχίζει τις πιέσεις της για την απελευθέρωση του Πινοτσέτ, ενώ χθες ο ειδικός απεσταλμένος της και νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαντιάγκο Μπεναντάβα,συναντήθηκε με το διευθυντή του τμήματος Αμερικανικής Ηπείρου του Φόρεϊν Οφις, Πίτερ Γουεστμακότ,παραδίδοντάς του την επίσημη διαμαρτυρία της Χιλής μέσω του πρεσβευτή Μάριο Αρτάζα.

Οσο όμως συμβαίνουν αυτά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ της σύλληψης του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Χτες βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Σαντιάγκο της Χιλής μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν για τρίτη μέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μια ακόμα διαδήλωση λάμβανε χώρα χτες στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της σκαιάς χιλιανής δικτατορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ