Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
Προχωράμε στον αγώνα για τη "νέα Καρδίτσα"

Συνέντευξη στο "Ρ" του νέου δημάρχου Καρδίτσας

Ο Ο Χρήστος Τέγος, ο νέος δήμαρχος Καρδίτσας, μιλάει, σήμερα, στον "Ρ".

  • Εκτιμά" ότι η εκλογή υπέρ του συνδυασμού "Νέα Καρδίτσα,κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, επειδή οι Καρδιτσιώτες ήθελαν να καταδικάσουν, με την ψήφο τους, την κυβερνητική πολιτική γενικότερα και ειδικότερα όπως αυτή εκφράζεται και εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Απαντάει στους ανόητους και ύποπτους ισχυρισμούς ότι η εκλογή του ήταν αποτέλεσμα "ανίερων συμμαχιών", επικαλούμενος την αλήθεια των αριθμητικών στοιχείων και τονίζοντας πως η "κατηγόρια" δείχνει την ενόχληση πολιτικών και άλλων κύκλων για τη νίκη του συνδυασμού του.
  • Υπογραμμίζει τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία, εν αντιθέσει με την προηγούμενη, διαθέτει αγωνιστικότητα, ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία και είναι "δεμένη" με όλους τους δημότες.
  • Ιεραρχεί τις άμεσες προτεραιότητες παρεμβάσεων και έργων, που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη του.
  • Στέκεται ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες που εντάχθηκαν στο Δήμο της Καρδίτσας, υποσχόμενος ειδική φροντίδα γι' αυτές και αγώνα για να λυθούν τα προβλήματα των κατοίκων τους.
  • Τονίζει με έμφαση πως πρωταρχικό μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής θα είναι ο συνεχής αγώνας για την ανάπτυξη όλου του νομού και για τη λύση των προβλημάτων που αφορούν στη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, στην ανεργία, στη λιτότητα κλπ.
Οι Καρδιτσιώτες μάς ανέδειξαν

-Πού και γιατί κρίθηκε, υπέρ του συνδυασμού σας, η εκλογική μάχη;

- Οι Καρδιτσιώτες, με την ψήφο τους την πρώτη Κυριακή και με ποσοστό 53%,ανέδειξαν τον συνδυασμό "Νέα Καρδίτσα", δημοτική αρχή για την επόμενη τετραετία, επειδή ήθελαν ν' απαλλαγούν από μια αναξιόπιστη δημοτική αρχή. Ξεπέρασαν το κατεστημένο που είχε δημιουργηθεί στο δήμο και στη θέση του επέλεξαν να φέρουν το νέο, τη φερέγγυα, τη ρεαλιστική, την αγωνιστική δύναμη για την Αυτοδιοίκηση. Απέδειξαν ότι εμπιστεύονται το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε γιατί είναι υλοποιήσιμο και συγχρόνως τολμηρό, που δείχνει το κοινωνικό μας όραμα για το πώς θέλουμε την πόλη μας του αύριο. Με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι, οι αγρότες της περιοχής μας καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της και ειδικότερα τον "τύπο" της Αυτοδιοίκησης που προωθούν σήμερα. Καταδίκασαν το μοντέλο που θέλει το κράτος να δίνει λιγότερα και τους δημότες να πληρώνουν περισσότερα για κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες που τους προσφέρονται από το δήμο.

-Κάποιοι, όμως, ισχυρίζονται ότι η εκλογή σας ήταν αποτέλεσμα "ανίερων συμμαχιών"

- Είναι γεγονός ότι η εκλογή του συνδυασμού μας ενόχλησε σε αρκετούς πολιτικούς κύκλους. Κυρίως επειδή χαλάσαμε τα σχέδια, τουλάχιστον τοπικά, της "κεντροαριστερής" λογικής.

Το ενδιαφέρον μου για υποψηφιότητα δημάρχου το επέδειξα πολύ νωρίς. Χωρίς ταλαντεύσεις, διαπραγματεύσεις και οποιεσδήποτε συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", από τον Φεβρουάριο έκανα γνωστό το πρόγραμμα και τους στόχους του συνδυασμού μου για το Δήμο Καρδίτσας. Ηταν αντίστοιχο μ' αυτό που, πριν τέσσερα χρόνια, μας έδωσε ποσοστό 28%.Το έκανα πριν ακόμα τα κόμματα καθορίσουν τη στάση τους για το πρόσωπο που θα υποστηρίξουν.

Υποστήριξαν, για ένα διάστημα, κάποιοι ότι υπήρχε συμφωνία "για δήμο στο ΚΚΕ, νομαρχία στη ΝΔ". Διαψεύστηκαν με τον ποιο παταγώδη τρόπο, όταν το κάθε κόμμα υποστήριξε στο νομό το δικό του υποψήφιο και μάλιστα η "ΝΑΣ" συγκέντρωσε το πολύ καλό ποσοστό του 16%.Στο ψηφοδέλτιό μου συμμετείχαν και εκλέχτηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, που πολιτικά ανήκουν σε όλους τους χώρους και, ειδικότερα, κάποιοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, όπως, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Σε τελική ανάλυση, το ποσοστό μας (53%) είναι πολύ πάνω από το ποσοστό των κομμάτων που, τοπικά, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το ψηφοδέλτιό μας (περίπου 46%). Αυτό κάποιους φαίνεται να τους προβληματίζει ακόμα. Τέλος, μου κάνει εντύπωση ότι, ενώ λέγονται τόσα και τόσα, από κάποιους, για "ανίερες συμμαχίες", δε λένε, έστω τώρα, επιτέλους, να καθιερωθεί η απλή αναλογική σαν σύστημα εκλογής των αιρετών τουλάχιστον, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να καταργηθεί αυτό το ληστρικό σύστημα των δυο γύρων.

Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε

-Σε τι διαφέρει, ποιοτικά, η νέα Δημοτική Αρχή από την απερχόμενη;

- Δηλώσαμε προεκλογικά ότι είμαστε αποφασισμένοι ν' αγωνιστούμε και ν' ανατρέψουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις, το νοσηρό κλίμα που δημιούργησαν στο δήμο. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αυτό που μας ανήκει και μπορούμε να το πετύχουμε, επειδή δεν είμαστε διορισμένοι και δεσμευμένοι με χρίσματα από κεντρικές συμφωνίες, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ψηφιστήκαμε επειδή μπορούμε να φέρουμε τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου, γιατί δεν πρόκειται ν' αυξήσουμε τα τέλη και τους φόρους, δεν πρόκειται να επιβάλουμε νέα, μιας και η φοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων έχει εξαντληθεί. Δεσμευτήκαμε να γίνουμε δημοτική αρχή όλων των δημοτών, να τους αντιμετωπίζουμε όλους ισότιμα και όχι στη βάση πελατειακών σχέσεων, να θέτουμε προτεραιότητες, με βάση το συμφέρον της πόλης και των κοινοτήτων που εντάχθηκαν στο δήμο.

Αφήνουμε στους άλλους να μιλούν για "ευρωπαϊκό αέρα" που πνέει στην Καρδίτσα, όταν όλοι οι κάτοικοι του νομού μας ζουν κι αναπνέουν τον αποπνικτικό αέρα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της συρρίκνωσης της αγοράς, της λιτότητας, των μεγάλων προβλημάτων της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας. Στους κοινωνικούς αγώνες που, έτσι ή αλλιώς, έρχονται, η νέα Δημοτική Αρχή θα είναι ενεργός συμπαραστάτης.

-Πώςθα υλοποιείται αυτό που είπατε για συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, στους κοινωνικούς αγώνες;

- Πρώτιστο μέλημά μας δεν μπορεί παρά να είναι ο αγώνας για την ανάπτυξη του νομού, από την οποία εξαρτάται το μέλλον της πόλης ως πρωτεύουσάς του. Θα σταθούμε δίπλα στους εμπόρους και βιοτέχνες που αγωνίζονται για κίνητρα, για παραγωγικές επενδύσεις, για δημιουργία από το δήμο βιοτεχνικού πάρκου, ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου, για την προστασία των καταστηματαρχών από την επέλαση των πολυκαταστημάτων. Θα σταθούμε στο πλευρό των αγροτών που διεκδικούν ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, μείωση του κόστους παραγωγής, δημιουργία νέων συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Θα πρωτοστατήσουμε για τη δημιουργία όλων των υποδομών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη στις οδικές συνδέσεις, στην επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου, στη διεύρυνση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην πόλη μας.

Προτεραιότητες

-Ποια προβλήματα του δήμου ιεραρχείτε ως άμεσες προτεραιότητες και πώς θ' αντιμετωπιστούν;

- Νομίζω ότι, ως Δημοτική Αρχή, θα κριθούμε από το κατά πόσο θέτουμε θεμέλια για μια ορθολογική ανάπτυξη, όσο μπορεί να γίνει, της πόλης, κατά πόσο θα προγραμματίζουμε και θα εκτελούμε έργο, με βάση ένα επιστημονικό σχεδιασμό, πώς θα λύνουμε άμεσα και αποτελεσματικά προβλήματα, για να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Βάρος θα ρίξουμε στο σχέδιο πόλης, όπου έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, στην καθαριότητα και στη δημιουργία ΧΥΤΑ, στο κυκλοφοριακό, στην αναβάθμιση των συνοικιών, στην κοινωνική πολιτική, στην οργάνωση των υπηρεσιών του νέου δήμου για γρήγορη κι αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ξέρουμε καλά πως η υλοποίηση του όποιου προγράμματος περνά μέσα από τη διεκδίκηση νέων αυξημένων χρηματοδοτήσεων, από τη σωστή αξιοποίηση των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού της περιοχής, από τη στενή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους και να βγουν στο προσκήνιο νέοι άνθρωποι.

-Υπάρχουν, όμως, και τα ιδιαίτερα προβλήματα των κοινοτήτων που εντάχθηκαν στο δήμο. Πώς θα ξεπεραστούν αυτά;

- Στον διευρυμένο δήμο καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε προβλήματα που η ίδια η πολιτεία δημιούργησε, αλλά και ένα μέρος των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα. Οι νέοι οικισμοί εντάσσονται στην πόλη χωρίς χωροταξικές μελέτες, χωρίς τη στοιχειώδη προετοιμασία για την καινούρια πραγματικότητα. Στο νέο δήμο θα συγκεντρωθούν παλιά και νέα προβλήματα, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς τα απαραίτητα μέσα, χωρίς νέους πόρους.

Προτιθέμεθα να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία στη λειτουργία των σημερινών κοινοτήτων, μέσω των τοπικών συμβουλίων, για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοί τους, ούτε να υποβαθμίζεται παραπέρα η ποιότητα ζωής τους. Προεκλογικά είπαμε πως, αν γίνουμε Δημοτική Αρχή, θα πάρουμε μέτρα για:

- Την αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων.- Την καθημερινή λειτουργία των κοινοτικών καταστημάτων.

- Τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα σημερινά επίπεδα.

- Την υπεράσπιση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν, μέχρι σήμερα, για τους κατοίκους της υπαίθρου.

- Τον προγραμματισμό έργων και κατανομή χρηματοδοτήσεων με βάση τις ανάγκες κάθε χωριού.

- Τη δημιουργία Οργανισμού Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Οικονομίας, στα πλαίσια του δήμου, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και να προωθεί αναγκαία έργα στον τομέα της γεωργικής παραγωγής.

Ο αγροτικός πληθυσμός των κοινοτήτων, μάς ανέδειξε πρώτη δύναμη στα 4 από τα 5 χωριά, μάς έδωσε την πλειοψηφία στα τοπικά συμβούλια, μάς έδωσε μεγάλη διαφορά ψήφων από τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου, καθορίζοντας και το τελικό αποτέλεσμα. Μας εμπιστεύτηκε και δεν πρόκειται εμείς να προδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται η τελική νίκη! (2006-10-20 00:00:00.0)
Πρώτη η «Νέα Καρδίτσα» με τον Χρήστο Τέγο (2006-10-16 00:00:00.0)
Για τη συνέχεια της αγωνιστικής πρακτικής (2002-10-13 00:00:00.0)
Με το λαό, για το λαό (2002-04-16 00:00:00.0)
Νεκροί τρεις δήμαρχοι κι ένας συνεταιριστής (1999-12-14 00:00:00.0)
Θετική η υποψηφιότητα του Β. Αναγνωστόπουλου (1998-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ