Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Του Χρήστου Χαλκιά, δημοτικού συμβούλου Λάρισας
Συνεχίζεται ο αγώνας κατά των ΝΑΤΟικών στρατηγείων

- Τι σηματοδοτεί η εγκατάσταση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα;

- Πρόκειται για πολύ αρνητική εξέλιξη, με επιπτώσεις στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Οι ευθύνες βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την ίδρυση των στρατηγείων.

Η ενεργοποίησή τους τώρα, συντελείται στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ και εξελίσσεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε και οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας δηλώνουν πως ο ρόλος και η λειτουργία των στρατηγείων αφορά στην παρουσία του ΝΑΤΟ ως "παράγοντα σταθερότητας" στην περιοχή. Και, βεβαίως, ως "σταθερότητα" εννοούν την ιμπεριαλιστική επικυριαρχία, που εξασφαλίζεται με στρατιωτικές επεμβάσεις - στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα - όπως έγινε στη Βοσνία κι απειλείται στο Κοσσυφοπέδιο.

- Γιατί η κυβέρνηση προχωρεί τώρα στην ενεργοποίηση των στρατηγείων;

- Οπως προανέφερα, η ενεργοποίηση των στρατηγείων συνδυάζεται με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Οι σημερινοί κυβερνώντες "τα δίνουν όλα" στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας την εθνική ανεξαρτησία και διακυβεύοντας το ειρηνικό μέλλον του λαού μας.

Δεν κρατούν πλέον ούτε τα "προσχήματα" παλαιότερων κυβερνήσεων και προχωρούν τη λειτουργία των στρατηγείων, παραδίνοντας ακόμα και τον έλεγχο του εναέριου χώρου της χώρας μας στον Αμερικανό διοικητή του στρατηγείου της Νάπολης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχωρεί την πολιτική εθνικής άμυνας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως παραχωρεί και την οικονομική πολιτική στην ΕΕ.

- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με την εγκατάσταση των στρατηγείων θα προκύψουν εθνικά και οικονομικά οφέλη.

- Αυτή την προπαγάνδα, που υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού μας, χρησιμοποιούν, όχι μόνο κάποιοι τοπικοί παράγοντες και ΜΜΕ, αλλά και οι επιτελείς του ΝΑΤΟ, επισκεπτόμενοι τον "τόπο του εγκλήματος". Ισχυρίζονται, λες και απευθύνονται σε "απολίτιστους ιθαγενείς", πως εξασφαλίζεται η εθνική άμυνα. (Αλήθεια, από ποιους; Από τους Τούρκους "συμμάχους", αξιωματικοί των οποίων θα συμμετέχουν στη διοίκηση των στρατηγείων;).

Κι αυτά, όταν και οι "πέτρες" γνωρίζουν πως τα στρατηγεία έχουν επιθετικούς σκοπούς και στόχους. Και, μάλιστα, θα υποστηρίζονται από ελληνικές στρατιωτικές μονάδες - είναι χαρακτηριστικό ότι, ύστερα από 30 χρόνια, έφτασε μάχιμη μονάδα στο στρατόπεδο "Μπουγά" της Λάρισας, το οποίο επισκέφτηκαν ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι - μ' αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, που συνεπάγεται κινδύνους, σε μια περίοδο που στα Βαλκάνια "σιγοκαίει" η φωτιά του πολέμου.

Οσον αφορά στα "επιχειρήματα" περί οικονομικής ανάπτυξης, είναι προκλητικά και γελοία. Καμιά οικονομική ανάπτυξη δε θα φέρουν στην περιοχή τα στρατηγεία, αλλά ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία δεν πουλιέται αντί οιουδήποτε τιμήματος και ανταλλάγματος.

- Πώς θ' αντιδράσει το φιλειρηνικό κίνημα;

- Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά των στρατηγείων - με πρωταγωνιστικό ρόλο του δήμου επί δημαρχίας Λαμπρούλη, της Επιτροπής Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων - όχι μόνο δεν πήγαν χαμένοι, αλλά δημιούργησαν αγωνιστική συνείδηση και παρακαταθήκη στο φιλειρηνικό λαό της περιοχής μας. Η πάλη για την απομάκρυνση των στρατηγείων θα συνεχιστεί, πιο έντονα, τώρα. Σε πρόσφατη σύσκεψη μαζικών φορέων, που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, αναδείχτηκε η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης ώστε να επιτευχθεί η συσπείρωση όλου του λαού στον αγώνα και συζητήθηκαν οι μορφές που θα πάρει η συνέχιση της πάλης για την απομάκρυνση των στρατηγείων. Θ' ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.

Π.

Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ