Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
39Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια θάλασσα από ταινίες

Αρχίζει σήμερα το 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,δημιουργώντας με το ελληνικό τμήμα,το διεθνές,τους "Νέους Ορίζοντες" και παράλληλες εκδηλώσεις ένα δεκαήμερο γεμάτο κινηματογράφο. Επιχειρώντας μια περιγραφή των ταινιών και των εκδηλώσεών του, ξεκινάμε από το ελληνικό τμήμα, το οποίο αποτελεί "πανόραμα" υποχρεωτικής προβολής όλων των ελληνικών ταινιών που συμμετέχουν στη διαδικασία απονομής των κρατικών βραβείων ποιότητας, ενώ το ίδιο δεν έχει άμεσα διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν 19 ταινίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν βγει ήδη στις αίθουσες.

"Μια αιωνιότητα και μια μέρα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Οι αριθμημένοι" του Τάσου Ψαρρά, "Μοναξιά μου όλα" του Δημήτρη Παναγιωτάτου,"Ολα είναι δρόμος" του Παντελή Βούλγαρη, είναι οι ταινίες που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει τους προηγούμενους μήνες. Μαζί τους: "Τα ρόδινα ακρογιάλια" του Ευθύμη Χατζή και "Η γωνιά του παραδείσου" της Λένας Βουδούρη, δυο φιλμ που επιχειρούν μια κινηματογραφική "μεταγραφή" από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ταινία εποχής, στην Ικαρία της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου, και η ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού "Ούλοι εμείς, εφέντη".Ο Σταύρος Τσιώλης αναπτύσσει το γνώριμο ύφος των τελευταίων του ταινιών με το "Ας περιμένουν οι γυναίκες".Κι ο Νίκος Κούνδουρος με τους "Φωτογράφους" ανακαλύπτει μια Αντιγόνη της σύγχρονης εποχής μέσα στους πολέμους της Νοτιοανατολικής Ασίας. "Από την άκρη της πόλης" η ταινία του Κώστα Γιάνναρη ανιχνεύει τη ζωή μιας παρέας Ρωσοπόντιων μεταναστών από το Καζαχστάν. Ερωτική η ιστορία, με δόσεις μυστηρίου, στο"Black Out" του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Περιπετειώδες το "Αίνιγμα" του Γιάννη Σολδάτου και η "Μέδουσα" του Γιώργου Λαζόπουλου, περιπετειώδης και η κωμωδία που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης στον "Κόκκινο δράκο" του. Στο χώρο του animation κινούνται οι ταινίες "Το χρήμα: μια μυθολογία του σκότους" του Βασίλη Μαζωμένου, "Προμηθέας εναντιοδρομών" του Κώστα Σφήκα και "Nekyia II" του Αλέξανδρου Φασόη. Η κατηγορία του ντοκιμαντέρ εκπροσωπείται από την "Ηπειρο" του Στράτου Στασινού και την ταινία του Απόστολου Κρυωνά "Χαίρε γείτονα".

Οι ταινίες του Κώστα Γιάνναρη και του Ευθύμη Χατζή εκπροσωπούν την Ελλάδα στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα,στο οποίο συμμετέχουν 10 ακόμη φιλμ πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών. Ταινίες από την Τσεχία, την Ουγγαρία, το Ιράν, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κορέα, το Τατζικιστάν και τον Καναδά διεκδικούν τον "Χρυσό Αλέξανδρο", που απονέμει η κριτική επιτροπή του διεθνούς τμήματος, στο οποίο προβάλλονται 5 ακόμη ταινίες εκτός συναγωνισμού.

Στο πρόγραμμα των "Νέων Οριζόντων" θα προβληθούν 36 ταινίες από 15 χώρες, παρουσιάζοντας μια επιλογή από τις σημαντικότερες πρόσφατες παραγωγές του διεθνούς ανεξάρτητου κινηματογράφου. Οι 12 από αυτές, ταινίες από χώρες όπως η Κιργιζία, το Ιράν, η Εσθονία, το Τατζικιστάν, η Εσθονία, η Βραζιλία κ. ά., συμμετέχουν στο κυρίως πρόγραμμα των "Νέων Οριζόντων". Στο πρόγραμμα"3Χ3",που παρουσιάζει σε μια πρώτη γνωριμία τρεις ταινίες τριών σκηνοθετών, φέτος θα φιλοξενηθούν ο Ισπανός Βεντούρα Πονς,ο ΓάλλοςΦρανσουά Οζόν και ο Ελβετός Μάρσελ Γκίσλερ.Στους "Νέους Ορίζοντες" φιλοξενείται επίσης το αφιέρωμα " Πτυχές του νέου γαλλικού κινηματογράφου",με 5 ταινίες νέων σκηνοθετών.

Από τα υπόλοιπα αφιερώματα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι "Ματιές στα Βαλκάνια",που θα σημάνουν την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης με την "Πυριτιδαποθήκη" του Γιουγκοσλάβου Γκόραν Πασκαλίεβιτς, με άλλες 6 βαλκανικές ταινίες στο πρόγραμμά τους. Σε άλλο αφιέρωμα θα προβληθεί το σύνολο του έργου (13 ταινίες μεγάλου μήκους και 8 τηλεταινίες και ντοκιμαντέρ) του Κεν Λόουτς.Ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του θα γίνει σε αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο.Αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν για τους Πίτερ Γκρίναγουέι και Ζαν Ντανιέλ Πολέ.Επίσης 7 ασιατικές ταινίες περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα "Παράθυρο στην Ασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ