Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ Δ. ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚΔΗΜΟΣΙΟΥ
Για ένα ταξικό κίνημα

- Τη Δευτέρα ξεκινά τις εργασίες του, το 30ό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Μέσα σε ποιες συνθήκες πραγματοποιείται;

- Το συνέδριο γίνεται σε πολύ αρνητικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται από την κυβερνητική πολιτική. Μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, όπως η μονιμότητα, η κοινωνική τους ασφάλιση και άλλα, έχουν μπει στον "Προκρούστη" της κυβερνητικής αντεργατικής επίθεσης και του στόχου της ΟΝΕ. Για χάρη της ΟΝΕ έχουμε: Νέα σκληρή μονόπλευρη λιτότητα μέσα απ' τον προϋπολογισμό. Νεκρανάσταση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα του '51. Δραστική περικοπή της περίθαλψης, ιδιωτικοποιήσεις - ανωνυμοποιήσεις πολλών δημοσίων υπηρεσιών (ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΥΠΑ, κλπ. ) με ό,τι συνεπάγονται για τους εργαζόμενους εκεί και για το κοινωνικό σύνολο. Η δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια συρρικνώνονται, εμπορευματοποιούνται και εντάσσονται στη λογική τού "δεν υπάρχουν κοινωνικά κεκτημένα".

- Πώς αντιμετώπισε αυτά τα σοβαρά ζητήματα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ;

- Δυστυχώς για τους εργαζόμενους, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση στην ΑΔΕΔΥ έκαναν τον ευρωενωσιακό, αντεργατικό, κυβερνητικό στόχο της ΟΝΕ, δικό τους στρατηγικό στόχο. Με βάση αυτόν κινήθηκαν και ενσωματώθηκαν στις κυβερνητικές επιλογές. Οχι μόνο δεν έκαναν αγώνες, αλλά υπονόμευσαν και αυτούς που έγιναν από τους εργαζόμενους και αναλώθηκαν σε ιδεολογήματα περί κοινωνικού εταιρισμού, κοινωνικών διαλόγων, "ανθρώπινου δρόμου" προς ΟΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση της κυβέρνησης για περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την περίθαλψη των δημοσίων, τη "βάπτισαν" αίτημα της ΑΔΕΔΥ, που ήρθε στη συνέχεια να ικανοποιήσει τάχα η κυβέρνηση!!! Ετσι, λοιπόν, λειτούργησαν σαν Πέμπτη Φάλαγγα στο συνδικαλιστικό κίνημα και "αιρετοί" εγκάθετοι της κυβέρνησης.

- Ποιοι είναι οι κύριο στόχοι της ΕΣΑΚ Δημοσίου;

- Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πάει σε αυτό το συνέδριο "κοιτάζοντας" στη βάση των εργαζομένων, στις ανάγκες τους και στην προοπτική της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου. Εχοντας αυτή την κατεύθυνση θα αποκαλύψει τις αιτίες των"καυτών" προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι οι επιλογές του κεφαλαίου. Θα καταγγείλει τους υπεύθυνους γι' αυτά, την κυβέρνηση και όσους, με παραλλαγές, υιοθετούν και προωθούν αυτή την πολιτική. Θα καλέσει τους εργαζόμενους να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο αποτελεσματικών αγώνων. Για την ΕΣΑΚ, κυρίαρχο ζήτημα είναι να κατανοηθεί από τους εργαζόμενους στους εργασιακούς χώρους ότι η κατάσταση με αυτούς τους συσχετισμούς και αυτό τον προσανατολισμό στην ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν πάει άλλο. Επομένως, χρειάζεται μια ριζική μεταστροφή του κινήματος, ένα άλλο κίνημα σε ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό. Αυτό το κίνημα πρέπει άμεσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το οικοδομήσουν μέσα από συντονισμούς και συσπειρώσεις. Μια πρώτη αρχή μπορεί να γίνει, με αφορμή την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, η ενίσχυση της ΕΣΑΚ και μέσα στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, θα συμβάλει προς μια τέτοια κατεύθυνση. Κυρίαρχος στόχος σήμερα για την ΕΣΑΚ είναι να χτιστεί το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό. Αυτό θα δώσει όχι μόνο άμεσες λύσεις, αλλά και θα ανοίξει την προοπτική για νέες και σίγουρες κατακτήσεις.

Ν. Ντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ