Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Νέες πιθανές λύσεις

ΓΕΝΕΥΗ. -

Παρά το αμετάκλητο που περιέχει η αναμενόμενη απόφαση (25/11) της πενταμελούς δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, για την τύχη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, πολλές ενέργειες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, προκειμένου να μπορέσει να εκδικαστεί ο δικτάτορας για τα εγκλήματα που τον βαρύνουν για την 17χρονη στυγερή διακυβέρνησή του.

Με ανακοίνωσή της χτες η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, του ΟΗΕ, πρότεινε να εξετάσει η Βρετανία το ενδεχόμενο να δικαστεί εκεί ο Χιλιανός πρώην δικτάτορας, εάν δε γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για έκδοσή του στην Ισπανία. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι εάν αυτή η επιλογή δεν εξεταστεί, η Βρετανία θα έχει τουλάχιστον παραβιάσει διεθνείς συνθήκες. Η πρόταση της επιτροπής - που αποτελείται από 10 ανεξάρτητους νομικούς εμπειρογνώμονες, που επιβλέπουν τη συμμόρφωση προς τη διεθνή συνθήκη του 1987 κατά των βασανιστηρίων - έρχεται να δώσει "πιθανές λύσεις", στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο και αποφασιστεί να μην εκδοθεί ο Πινοτσέτ, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση του Χιλιανού δικτάτορα θα πρέπει να παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα της Βρετανίας. Σύμφωνα με το βρετανικό νόμο, ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να εκτιμήσει, εάν τα στοιχεία που υπάρχουν"είναι επαρκή και αξιόπιστα", για να ασκηθεί δίωξη εναντίον ενός υπόπτου ή εάν ενδεχόμενη δικαστική δίωξη είναι προς το γενικό συμφέρον.

Παράλληλα, και οι γερμανικές δικαστικές αρχές, ακολουθώντας το παράδειγμα των ομολόγων τους στη Γαλλία, την Ελβετία και φυσικά την Ισπανία, εξετάζουν και ερευνούν σε βάθος τις υποθέσεις, που έχουν καταγγελθεί, ώστε να ζητήσει και η Γερμανία, επισήμως, την έκδοση του Πινοτσέτ στη χώρα για να εκδικαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ