Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν, οι πιέσεις κορυφώνονται...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι ΗΠΑ με αυξανόμενη σαφήνεια δηλώνουν ότι ο Οτσαλάν "πρέπει να εκδοθεί", ασκώντας έμμεση πίεση στη Ρώμη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση "νίπτει τας χείρας της". Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αποκορυφώνει τις πιέσεις του συνεπικουρούμενος από τουρκικές επιχειρήσεις που "κηρύσσουν εμπάργκο" κατά της Ιταλίας. Κι ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα απλώς τηρεί ισορροπίες, δηλώνοντας από τη μια ότι "δε θα ανεχθούμε πιέσεις" και από την άλλη καλώντας σε συνάντηση τον Γιλμάζ...

Ο ηγέτης του ΡΚΚ, είπε χθες ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "θα πρέπει να εκδοθεί" στην Τουρκία όπως ζητήθηκε από την Αγκυρα και οι ΗΠΑ παρενέβησαν προς αυτή την κατεύθυνση στην ιταλική κυβέρνηση. Ο Ρούμπιν δήλωσε ότι προκειμένου να τηρηθεί και το γράμμα του ιταλικού νόμου, θα έπρεπε η Ρώμη να λάβει "εγγυήσεις" από την Αγκυρα ότι ο 49χρονος Οτσαλάν δε θα καταδικαστεί σε θάνατο.

"Μπορούν οι δύο κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο", πρόσθεσε ο Ρούμπιν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπόσχεση του Οτσαλάν να "απαρνηθεί την τρομοκρατία", και τόνισε ότι στους "τρομοκράτες", δε δικαιούται "καμία χώρα στον κόσμο να παρέχει πολιτικό άσυλο". Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αμερικανική θέση στο θέμα έχει πλήρως ενημερωθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός στράφηκε στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση "να δείξει την αλληλεγγύη της" για την επίλυση της υπόθεσης Οτσαλάν. Το κουρδικό πρόβλημα, είπε, "δεν είναι ιταλο - τουρκικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη από την οποία αναμένουμε πλήρη και ενεργή αλληλεγγύη. Μας έχουν έρθει ήδη ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά αναμένουμε πιο σημαντικές πολιτικές κινήσεις", δήλωσε.

Αλλά η ΕΕ έσπευσε να "νίψει τας χείρας". "Δεν υπάρχει καμία κίνηση για την οποία να είμαι ενήμερος και να εμπλέκει την ΕΕ στην υπόθεση", δήλωσε πηγή της αυστριακής προεδρίας.

Τούρκος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει την ίδια ενημέρωση. Ο Τούρκος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι "(στους κόλπους της ΕΕ) επιδεικνύεται επιφυλακτικότητα, αν όχι και αδιαφορία", ευχόμενος "να συνεχιστεί αυτή η στάση".

Πάντως, η αυστριακή προεδρία εκτιμά ότι τίποτε δεν εμποδίζει ένα από τα κράτη - μέλη να εγείρει το ζήτημα, εφόσον το επιθυμεί, κατά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις 6 του Δεκέμβρη.

Από πλευράς του ο συμπροεδρεύων της μεικτής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Μπουλέντ Ακαρτσαλί, προειδοποίησε στο Στρασβούργο για τον κίνδυνο "προβλημάτων που συνδέονται με την τρομοκρατία στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο", εάν η Ιταλία χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν δε θα είχε αντίκτυπο μόνο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, αλλά θα δημιουργούσε προβλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο", ανέφερε ο Ακαρτσαλί σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην επιστολή ο Οτσαλάν χαρακτηρίζεται ως ένας από "τους χειρότερους εγκληματίες του αιώνα" κι ως "τίποτα περισσότερο από ένας αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης". Τονίζεται δε, ότι η έκδοσή του στην Τουρκία "είναι σύμφωνη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την τρομοκρατία και τη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ".

Στην Τουρκία, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 1.137 μέλη της σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και απεργών πείνας.

Τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν εκδρομές στην Ιταλία σε αντίποινα για την πιθανή άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να εκδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Ενώ ο Δήμος της Σμύρνης απέκλεισε την ιταλική "Pirelli" από μειοδοτικό διαγωνισμό. Ανάλογες κινήσεις άρχισαν Η Ενωση Βιομηχανιών Υποδημάτων, η Ενωση Κοσμηματοπωλών, η Ενωση Κατασκευαστών Επίπλων, κ.ά., "παγώνοντας τις εισαγωγές" και πραγματοποιώντας μποϊκοτάζ. Στην Κωνσταντινούπολη, χονδρέμποροι τροφίμων και πλανόδιοι πωλητές πέταξαν φρούτα και λαχανικά και άρχισαν να τα ποδοπατούν σε κεντρικό σημείο της πόλης, φωνάζοντας "ανάθεμα στην Ιταλία", δίπλα σε καφάσια που καίγονταν.

  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, με χθεσινή ανακοίνωσή του ζητά από την κυβέρνηση (ιταλική) "της φίλης χώρας... στο όνομα της αγωνιστικής δημοκρατικής κουλτούρας του φίλου ιταλικού λαού, να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη ενός λαού που παλεύει για το στοιχειώδες δικαίωμα να έχει πατρίδα".

Επίσης, "απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστική πρωτοβουλία μέσα στην ΕΕ", και "στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Κούρδους... και καλεί τα μέλη του να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στους δοκιμαζόμενους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ