Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
"Φιλικές" συμβουλές για την κρίση...

ΤΟΚΙΟ.-

"Πάρτε τη συμβουλή ενός φίλου: Μην αποθαρρύνεστε (από την οικονομική κρίση). Αντ' αυτού να γίνετε περισσότερο αποφασιστικοί", ήταν η πρώτη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όταν έφθασε χτες το απόγευμα στην Ιαπωνία για επίσημη διήμερη επίσκεψη.

Οι δηλώσεις Κλίντον είχαν και συνέχεια, καθώς, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο Πρόεδρος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από δημοσιογράφους, όχι μόνο σχετικά με τις αμερικανο-ιαπωνικές οικονομικές σχέσεις, αλλά και σε σχέση με το περιβόητο "σκάνδαλο" Λεβίνσκι. Ετσι, ο Πρόεδρος Κλίντον, απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ιαπωνία φίλο και σύμμαχό τους στο μέλλον, ενώ εξέφρασε τη λύπη της Ουάσιγκτον για τις παρούσες "οικονομικές προκλήσεις" που αντιμετωπίζει το Τόκιο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δε θεωρούν ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε να βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία...

Ο πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κλίντον ευχήθηκε την "περαιτέρω εξέλιξη των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων". Ο "φιλοξενούμενος" ανταπέδωσε τις ευχές, καλώντας την ιαπωνική αγορά να γίνει περισσότερο δεκτική σε αμερικανικά προϊόντα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πακέτο μέτρων του πρωθυπουργού Ομπούτσι, ύψους 196 δισ. δολαρίων, ώστε να ανακάμψει μέσα σε δύο χρόνια από την οικονομική κρίση, σχολιάζοντας: "Πρέπει να είμαστε δίκαιοι προς τη νέα πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας. Δεν είχαν αρκετό χρόνο, προκειμένου να κάνουν δίκαιη κρίση της κατάστασης. Μόλις πρόσφατα ανέλαβαν καθήκοντα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία δε θα λυθούν εν μία νυκτί".

Η ατζέντα συνομιλιών μεταξύ Κλίντον και Ομπούτσι δεν εστιάζεται μόνο στα προβλήματα που σκιάζουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά επεκτείνονται και στις σχέσεις των δύο με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Ο Πρόεδρος Κλίντον θα επισκεφθεί, επίσης, τα νησιά Γκουάμ και τη Νότια Κορέα.

Σκάνδαλο "ΝΕC" - υπουργείου Αμυνας

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του υπουργού Αμυνας της Ιαπωνίας εξέφρασε χτες ο Φουκουσίρο Νουκάγκα, λόγω της εμπλοκής του υπουργείου του και της γιγάντιας εταιρίας ηλεκτρονικών "ΝΕC" σε σκάνδαλο εκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζεται με προμήθειες όπλων και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Διαστημικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας.

Εως χτες το απόγευμα, δεν είχε γίνει γνωστό εάν ο πρωθυπουργός δέχτηκε την απόφαση του Νουκάγκα να παραιτηθεί.

Ωρες πριν, 13 αξιωματούχοι της "NEC" και άλλα δύο στελέχη θυγατρικών της εταιρίας συνελήφθησαν από αστυνομικούς επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι υπερχρέωσαν το υπουργείο Αμυνας με 13,9 εκατομμύρια δολάρια, όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εξοπλιστικά συμβόλαια.

Η εταιρία, που παραδέχτηκε ότι υπερχρέωσε συμβόλαια που αφορούσαν τη διαστημική υπηρεσία της χώρας με 19 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα 1993 - '98, επιχείρησε χτες να αποκαταστήσει το κύρος της, ανακοινώνοντας πως θα προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικού ερευνητικού γραφείου για να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων. Ο Χισάσι Κανέκο, πρόεδρος της NEC, είπε σε δημοσιογράφους ότι τα "ερευνητικά αρχηγεία" της εταιρίας, που θα τελούν υπό τον άμεσο έλεγχό του, θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου χρόνου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εταιρία "NEC" θα ζητήσει από το υπουργείο Αμυνας και την Εθνική Διαστημική Αναπτυξιακή Υπηρεσία να επιτρέψουν σε τρίτο, "ουδέτερο", μέρος να μελετήσουν ποιες και έως ποιου σημείου φθάνουν οι ευθύνες της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ