Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Παραδίνονται στους ιδιώτες!

Ανακοινώθηκαν χτες βασικά σημεία του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης. Βαρύ πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα

Στα αρπαχτικά χέρια ιδιωτών και εφοπλιστών παραδίδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης,τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, καταφέροντας, ταυτόχρονα, συντριπτικό πλήγμα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω από 3.000 εργαζομένων, ενώ υπονομεύεται και η λειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος!

Χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στους ναυτιλιακούς συντάκτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης,οι πρόεδροι των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης κ. Μανιατόπουλος και κ. Γενίτσαρης αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο που μετατρέπει τους δύο Οργανισμούς από ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) σε Ανώνυμες Εταιρίες!Ταυτόχρονα, χτυπάει τη μονιμότητα των υπαλλήλων των Οργανισμών και αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό τους σύστημα, που αποτελεί κατάκτηση δεκαετιών! Μάλιστα, ο υπουργός διευκρίνισε:"Είμαστε από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΟΛΠ και ΟΛΘ".

Χτες ανακοινώθηκαν ορισμένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το δημόσιο διατηρεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ. Το υπόλοιπο 49% θα ενταχθεί σταδιακά στο χρηματιστήριο. Θα συσταθεί 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου 3 μέλη θα διορίζονται από τον υπουργό ΕΝ. Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλύπτονται από εκπροσώπους των μετόχων, των εργαζομένων και τη Νομαρχία. Θα κηρυχτεί διαγωνισμός, για να προσληφθεί διεθνής σύμβουλος, ο οποίος θα καθορίσει το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας.Από την... καλή θέληση του συμβούλου θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της λειτουργίας της Ζώνης!

Οσον αφορά τους εργαζόμενους:

"Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών - όπως αναφέρθηκε - θα ενταχθεί σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μεταφέρεται αυτοδίκαια στις ΟΛΠ και ΟΛΘ Ανώνυμες Εταιρίες". Οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων θα είναι ανάλογες με των σημερινών, ενώ θα καταβάλλεται και... "μπόνους" επιβράβευσης και παραγωγικότητας. Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά τους Ταμεία στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Επίσης, οι κλάδοι Πρόνοιας μεταφέρονται στο Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθένειας εργαζομένων στα λιμάνια. Σε αυτό το ταμείο θα υπαχθούν και τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός δημοσιοποίησε το νομοσχέδιο "συμπτωματικά" 24 ώρες μετά το συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας,στο οποίο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απέρριψαν πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ανάβοντας το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ