Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ακάλυπτοι" στο δρόμο

Με μία μαζική και πρωτότυπη εκδήλωση, οι ανασφάλιστοι εικαστικοί καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας. Κρατώντας συρμάτινες, γυμνές από ύφασμα ομπρέλες, που συμβόλιζαν την ασφαλιστική "κάλυψη" την οποία προτείνουν τα αρμόδια υπουργεία για τους εικαστικούς, δεκάδες καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική εγγραφή τους στο ΤΕΒΕ.

Οπως ανέφεραν στο ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι, "τη "φύση" της καλλιτεχνικής δημιουργίας αγνοεί η απόφαση του ΔΣ του ΤΕΒΕ και το αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση υπουργείο, που δεν έχει παρέμβει νομοθετικά για τη λύση του προβλήματος, παρά τη θετική τοποθέτηση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες της υποχρεωτικής εγγραφής στο ΤΕΒΕ. Ζητάμε την καθολική λύση του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού ζητήματος, λύση που δεν μπορεί να δοθεί ερήμην των καλλιτεχνών".

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, το ΔΣ του ΕΕΤΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φοίβο Ιωαννίδη.Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός δεσμεύτηκαν να προωθήσουν στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση (στο "μίνι" ασφαλιστικό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή) που να προβλέπει την προσωρινή απαλλαγή των εικαστικών καλλιτεχνών - μελών του ΕΕΤΕ από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, έως ότου δοθεί οριστική λύση στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες διατύπωσαν την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ως εξής: "Οι εικαστικοί καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ δεν υπάγονται στο ΤΕΒΕ για κάθε είδους καλλιτεχνική τους δραστηριότητα, εκτός εάν οι ίδιοι το επιθυμούν".

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε ρητά ότι θα υποστηρίξει αυτή την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή. Στη συνέχεια με πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού, οι εικαστικοί συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευάγ. Βενιζέλο,στον οποίο έθεσαν γενικότερα προβλήματα των εικαστικών, όπως τη συγκρότηση Επιτροπής για την οριστική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού, τον άμεσο κίνδυνο κατάργησης των τιμητικών συντάξεων των καλλιτεχνών και το "πισωγύρισμα" της διαδικασίας αποκατάστασης του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42, που προορίζεται να γίνει Πολυδύναμο Εικαστικό Κέντρο στα Εξάρχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ