Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ Κ. ΣΙΑΤΟΥΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
Αποφασιστικά στην απεργία

- Πώς σχολιάζετε τη δικαστική προσφυγή της κυβέρνησης για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η εξαγγελθείσα πενθήμερη απεργία του κλάδου;

- Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα μας και να κάμψει το αγωνιστικό μας φρόνημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το πρωί ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μάς είχε καλέσει σε συνάντηση, που ήταν άκαρπη, αφού η κυβέρνηση επιμένει στη φιλοσοφία της για το συγκεκριμένο τρόπο ενοποίησης των Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσέφευγε στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργιακή μας κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική. Αλλο ένα δείγμα του περιβόητου "διαλόγου", που επαγγέλλεται. Οι τελωνειακοί θα προχωρήσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το νομοσχέδιο, στην ουσία, σημαίνει χτύπημα της επικουρικής σύνταξης των εργαζομένων στο δημόσιο και, κατά συνέπεια, κατάργηση της αυτοτέλειας και προοπτικής που έχει το Επικουρικό μας Ταμείο, το ΤΑΥΤΥ. Αποτελεί κορύφωση της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων στο δημόσιο, αν λάβουμε υπόψη τη χρόνια εισοδηματική πολιτική λιτότητας, τη φορολογική αφαίμαξη, τον περιορισμό του εφάπαξ και άλλα.

- Ποιες - κατά τη γνώμη σας - επιδιώξεις υπηρετεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

- Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και αυτόν υπηρετεί το νομοσχέδιο. Είναι η ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων και η αξιοποίησή τους στο χρηματιστήριο, όπου οι "επενδυτές" περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Η απαλλαγή του δημοσίου από κάθε υποχρέωση προς την κοινωνική ασφάλιση και η εξάρτηση της επικουρικής σύνταξης από τις κάθε φορά "ανάγκες" της κυβερνητικής πολιτικής. Μιλάμε για ρυθμίσεις που δείχνουν μεγάλη κοινωνική αναλγησία. Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι δε θέλουν να είναι ευχάριστοι αλλά χρήσιμοι. Φυσικά και δεν είναι ευχάριστοι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που δέχεται μια σκληρή επίθεση αφαίρεσης των δικαιωμάτων του. Δε μας εξηγούν πώς τυχαίνει να είναι ευχάριστοι μόνο στο ΣΕΒ και στους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν πως τα επιμέρους προβλήματα είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής και ότι ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της.

- Ποιες είναι οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος;

- Χρειάζεται επιστημονική μελέτη για την ενοποίηση, που θα πρέπει να είναι με όρους επωφελείς για ασφαλισμένους και συνταξιούχους και με τη σύμφωνη γνώμη τους. Τα οικονομικά βάρη, για τα όποια προβλήματα επικουρικής ασφάλισης υπάρχουν, να τα αναλάβει το δημόσιο. Βέβαια, οι τελωνειακοί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν το χτύπημα του ΤΑΥΤΥ και θα το περιφρουρήσουν αγωνιστικά. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις εγκληματικές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που συνήργησε με τη συμμετοχή της στους "κοινωνικούς διαλόγους" στην παρουσία του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αυτό αξιοποίησε ο υπουργός, λέγοντας πως έχει την πλήρη συμφωνία της ΑΔΕΔΥ. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει από την αγωνιστική υπεράσπιση του ΤΑΥΤΥ, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και απόκρουση της αντιασφαλιστικής - αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό απαιτεί συντονισμό δράσης όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, γνωρίζοντας πως ένας μεμονωμένος αγώνας, χωρίς αλληλεγγύη και συμπαράσταση, χτυπιέται ευκολότερα. Ενα τέτοιο αγωνιστικό μέτωπο, συνάντησης όλων των κοινωνικών δυνάμεων, δίνει ελπιδοφόρα προοπτική.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ