Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σε δίκη για την απεργία!

Η κυβέρνηση ζητά από το δικαστήριο να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους

Στην ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, στοχεύει η κυβέρνηση, ζητώντας - με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου - να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας,αντιδρώντας στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η εμμονή της κυβέρνησης για να προχωρήσει το νομοσχέδιο "ως έχει" επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και τους υφυπουργούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη και Οικονομικών Γ. Δρυ.Αμεση συνέπεια της ενοποίησης των ταμείων είναι η μείωση στο μισό των επικουρικών συντάξεων των τελωνειακών.

Ο υπουργός τόνισε πως δεν αλλάζει η φιλοσοφία της κυβέρνησης και η ενοποίηση θα προχωρήσει χωρίς εξαιρέσεις. Είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις...

Την ίδια ώρα, δικαστικός επιμελητής επέδωσε στα γραφεία της Ομοσπονδίας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα εκδικαστεί την Τρίτη 1 Δεκέμβρη στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στην αίτηση, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απεργία δεν είναι νόμιμη γιατί το νομοσχέδιο δε βλάπτει τάχα τα συμφέροντα του Επικουρικού Ταμείου των Τελωνειακών (ΤΑΥΤΥ). Ισχυρίζεται ότι θα υποστεί τεράστια ζημιά η εθνική οικονομία και διευκρινίζοντας ποιους εννοεί, αναφέρει "φυσικά πρόσωπα, εταιρίες"! Μόλις προχτές ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγών Φρούτων είχε με επιστολή του ζητήσει απ' τον υπουργό να παρέμβει και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Επίσης στην αίτηση, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία του ορισμού προσωπικού ασφαλείας. Ωστόσο, στις 23 Νοέμβρη, επίσημα η Ομοσπονδία ενημέρωνε το κοινό πως θα υπάρχει προσωπικό ασφάλειας, το οποίο θα διενεργεί τελωνειακές εργασίες που έχουν σχέση με την εισαγωγή ή εξαγωγή ευπαθών ζωτικής ή εθνικής σημασίας προϊόντων.

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Επίσης επισημαίνει ότι οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι χαρακτηρισμοί του τύπου "ομάδα συμφερόντων" δεν πρόκειται να κάμψουν τους τελωνειακούς και δηλώνει ότι με αποφασιστικότητα προχωρά στις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απεργούν και οι εφοριακοί

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, τις εφορίες, το Γενικό Λογιστήριο και Γενικό Χημείο του κράτους και στο ΚΕΠΥΟ, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη,με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΔΟΥ.Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και ζητούν τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Επικουρικού τους Ταμείου (ΤΑΥΟΥ). Εχουν αποφασίσει επίσης κλιμάκωση με 48ωρη απεργία, όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ