Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Παράταση για την πολιτική απόφαση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Η απόφαση ελήφθη και απομένει η έκδοση. Ασχετα όμως με το αν τελικά ο Πινοτσέτ εκδοθεί για να δικαστεί ή όχι, η συνείδηση της οικουμένης και κυρίως της χιλιανής κοινωνίας έχει ξυπνήσει από ένα ληθαργικό ύπνο, κατάφωρα διψασμένη για δικαιοσύνη. Μια δικαιοσύνη που μπορεί να δοθεί σε ένα ισπανικό δικαστήριο, αλλά χωρίς να έχει αντίκρισμα αν δεν τύχει της ίδιας μεταχείρισης και στη Χιλή που η δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι επισφαλής.

Ακόμα μία φορά η υπόθεση Πινοτσέτ θα περάσει μέσα από τις νομικές και πολιτικές καλένδες, αφού μετά την απόφαση της δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων η τύχη του Αουγκούστο Πινοτσέτ είναι στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο.Ο Στρο που πρέπει να αποφασίσει για την έκδοσή του είχε ζητήσει παράταση για να μελετήσει όλα τα σχετικά έγγραφα. Το αίτημά του εισακούστηκε και χτες Βρετανοί δικαστές συμφώνησαν να δώσουν χρόνο επιπλέον εννέα ημερών στον Στρο που ήταν υποχρεωμένος να αποφασίσει μέχρι τις 2 Δεκέμβρη εάν ο 83χρονος στρατηγός θα εκδοθεί στην Ισπανία για να δικαστεί για βασανιστήρια και γενοκτονία. Συνεπώς, η 11η Δεκεμβρίου είναι η μέρα της απόφασης του Στρο, ημερομηνία που δεν είναι απαραίτητο να σημάνει και την έκδοση, αφού αφ' ενός μπορεί να ληφθεί υπόψη η "κακή κατάσταση της υγείας" του και να μην εκδοθεί, αφ' ετέρου να καθυστερήσει πολύ εξαιτίας των συνεχόμενων προσφυγών κατά της απόφασης, μια τακτική που θεωρείται σίγουρη όταν θα ακολουθηθεί από τον Πινοτσέτ και τους νομικούς συμβούλους του.

Πολιτικές διαστάσεις

Δεν είναι όμως μόνο οι καθαρά διαδικαστικές και νομικές εξελίξεις της υπόθεσης, αλλά και οι πολιτικές διαστάσεις που είναι εγγενείς στην υπόθεση αυτή. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα βρίσκεται από προχτές στη βρετανική πρωτεύουσα με αποστολή την πάση θυσία απελευθέρωση του Πινοτσέτ. Χθες συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ,όπου υπογράμμισε στον αρχηγό του Φόρεϊν Οφις τον κίνδυνο να διευρυνθεί το χάσμα στη Χιλή μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων του πρώην δικτάτορα. Βέβαια, ο Κουκ δεν μπορεί τίποτα άλλο να πράξει από το να μεταφέρει τα αιτήματά του στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ,ο οποίος όμως έσπευσε χθες - μετά την παραλαβή της επιστολής της χιλιανής κυβέρνησης" - να "νίψει (για άλλη μια φορά) τας χείρας του" με τις δηλώσεις του ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην υπόθεση Πινοτσέτ. "Εχουμε καταστήσει σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο θα ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, με βάση το το νόμο για την έκδοση του 1989, που του παρέχει ημι-δικαστικές εξουσίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι ο "πρωθυπουργός δεν περιμένει να τον συμβουλευτούν, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου". Μετά τη βρετανική πρωτεύουσα ο Ινσούλσα θα μεταβεί στη Μαδρίτη προκειμένου να πείσει την Ισπανία να αποσύρει το αίτημα έκδοσής της.

Στους δρόμους του Σαντιάγο

Ενώ η νομική και πολιτική φύση της υπόθεσης εξελίσσεται στο ευρωπαϊκό έδαφος, οι νοσταλγοί της χούντας και οι οπαδοί του Πινοτσέτ, αν και ολιγάριθμοι, συνεχίζουν τις αντιδιαδηλώσεις και τις προκλήσεις ενάντια σε όλους αυτούς που έχουν γεμίσει τους δρόμους του Σαντιάγο πανηγυρίζοντας. Χθες δεν έλειψαν και τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών του Πινοτσέτ και της αστυνομίας όταν κατέφυγαν σε βιαιότητες - καίγοντας ισπανικές και βρετανικές σημαίες και ξεσπώντας επιτιθέμενοι σε ξένους δημοσιογράφους - ενώ η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ