Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η κρίση οδηγεί στην "αποχώρηση" Μιγιαζάουα;

ΤΟΚΙΟ.-

Την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή, εξέφρασε χτες ο 79χρονος υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Κιίτσι Μιγιαζάουα.

Ο Μιγιαζάουα, πρώην πρωθυπουργός στη δεκαετία του '80, δεν είπε πότε ακριβώς θα παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δημοσιεύματα ιαπωνικών εφημερίδων υποστήριζαν πως η εξέλιξη αυτή θα σημειωθεί τον επόμενο μήνα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο του προϋπολογισμού για το 1999.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων "Κιόντο" μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι δήλωσε πως δεν έχει πληροφορηθεί για τις προθέσεις του Μιγιαζάουα από τον ίδιο.

Ο Μιγιαζάουα δήλωσε πως επέλεξε να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του νέου έτους, για να μην προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στη δοκιμαζόμενη ιαπωνική οικονομία. Ορισμένοι από τους επικριτές του του καταλογίζουν σφάλματα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας στη δεκαετία του '80, λέγοντας ότι η τότε πολιτική του "πυροδότησε" τη σημερινή κρίση. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν την επάνοδο του Μιγιαζάουα στην κυβέρνηση Ομπούτσι ως καλό οιωνό για τη δρομολόγηση μέτρων "θεραπείας" της οικονομίας από την ύφεση. Το γεγονός, πάντως, ότι τα μέτρα που συνέστησε για τον περιορισμό φορολόγησης σε κάποιους τομείς - και όχι στη μείωση φορολόγησης αγοράς αγαθών - δεν έτυχαν ευρείας θετικής αποδοχής, "μιλά" από μόνο του για τους πιθανούς λόγους της παραίτησης Μιγιαζάουα. Αλλωστε, πολλοί ήταν οι οικονομικοί αναλυτές στο Τόκιο που σχολίασαν πως το πακέτο μέτρων που αναφέρονται στον προϋπολογισμό του '99 δε θα αυξήσει την καταναλωτική διάθεση των Ιαπώνων, ούτε θα λύσει την κρίση υπερπαραγωγής, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινώσει την οικονομική ύφεση και θα αυξήσει την ανεργία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ