Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διμέτωπη ένταση
  • Απεργία πείνας άρχισαν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές
  • Εσπευσμένη επιστροφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από την Ευρώπη για το θέμα του Νοτίου Λιβάνου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη καθώς νέες διαδηλώσεις έχουν προαναγγείλει, για σήμερα, οι συγγενείς των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι, από την πλευρά τους, άρχισαν απεργία πείνας. Στο Ισραήλ επέστρεψε εσπευσμένα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διακόπτοντας την περιοδεία του στην Ευρώπη, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο Νότιο Λίβανο και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την "αιμορραγία" του ισραηλινού στρατού στη ζώνη ασφαλείας.

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από χτες δεκάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε δύο μεγάλες ισραηλινές φυλακές. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ενωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων Ισα Καράκεχ, απεργία πείνας πραγματοποιείται στις φυλακές Μεγκίντο και Σάτα ενώ καλούνται όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που φθάνουν τα 2.500 άτομα, να συμμετάσχουν. Οι συγγενείς των κρατουμένων προγραμματίζουν, σήμερα, διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι για την απροθυμία του Ισραήλ να προχωρήσει σε απελευθέρωση των κρατουμένων - μελών της "Φατάχ", αλλά και όσων έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ και την επιμονή του να απελευθερώσει, κατ' αρχήν, όλους τους ποινικούς κρατουμένους.

Η ένταση εκφράστηκε και με επεισόδια, χτες το πρωί, στη Χεβρώνα, όταν Εβραίοι έποικοι εμπόδισαν Παλαιστίνιους αυτοκινητιστές να περάσουν από δρόμο παρακείμενο του οικισμού τους. Στην περιοχή έσπευσαν Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι απομάκρυναν τους οργισμένους Παλαιστινίους με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα.

Επανεξέταση της ισραηλινής τακτικής

Διέκοψε την περιοδεία του στην Ευρώπη και επέστρεψε, χωρίς να επισκεφθεί τελικά την Ισπανία, στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαιτίας της έντασης, που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, στο Νότιο Λίβανο. Μόνο τις 10 τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νότιο Λίβανο από ενέδρες και επιθέσεις της "Χεζμπολλάχ" 7 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιστρέφει "για να πάρει αποφάσεις" και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σχετικά με αυτό το θέμα την Κυριακή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερούς αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το Νότιο Λίβανο, όπου βρίσκονται από το 1985, υπογραμμίζοντας ότι "κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο αν υπάρξει απόλυτη ασφάλεια για το Βόρειο Ισραήλ".Μάλιστα, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση που είχε διατυπώσει πέρσι, να απομακρυνθούν τα ισραηλινά στρατεύματα υπό την προϋπόθεση ότι στο Νότιο Λίβανο θα αναπτυχθούν δυνάμεις του λιβανικού στρατού που θα αφοπλίσουν και τη "Χεζμπολλάχ". Αξίζει να υπενθυμιστεί, πάντως, ότι η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από τη Βηρυτό, η οποία τόνιζε ότι το Ισραήλ πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση 425 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία μιλά για "άνευ όρων αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ