Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πίσω από τις "συγχωνεύσεις" πολυεθνικών

"Κλίμα ευφορίας" δημιουργούν στις "αγορές" οι συγχωνεύσεις πολυεθνικών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και βέβαια θα ενταθούν παραπέρα. Αυτό το κλίμα θέλουν να μεταφέρουν και στους εργαζόμενους και στο λαό, ότι, δηλαδή, οι συγχωνεύσεις είναι κάτι "καλό" και θα "ωφεληθούν όλοι" από αυτές. Φυσικάπρόκειται για τερατώδες ψέμα. Πέρα από τις άλλες ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα και τους"καταναλωτές", που απορρέουν από τη συγκεντροποίηση σε ακόμα λιγότερα χέρια ολόκληρων κλάδων και τομέων παραγωγής, οι άμεσες συνέπειες είναι καταστροφικές για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις υπό συγχώνευση πολυεθνικές. Για παράδειγμα, η συγχώνευση της "Εξον" με τη "Μόμπιλ" στοχεύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, που σημαίνει - εκτός των άλλων - απολύσεις 12.000 εργαζομένων! Η εξαγορά της αμερικανικής"Μπάνκερς Τραστ" στη γερμανική "Ντόιτς Μπανκ" θα βγάλει στο δρόμο 5.500 τραπεζοϋπάλληλους! Τον ίδιο σκοπό - στόχο εξυπηρετούν και οι άλλες συγχωνεύσεις "γιγάντων" που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα. Για τον ίδιο λόγο η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία "Βόλβο" απολύει 6.000 άτομα!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι συγχωνεύσεις ή "στρατηγικές συμφωνίες" που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, που στην ουσία συνιστούν εισβολή των πολυεθνικών στη χώρα και κυρίως των γερμανικών ("Ντόιτς Μπανκ" - Ομιλος Λάτση, "Αλιανζ" - Τράπεζα Πειραιώς κλπ. ).

Μπορεί ο καπιταλισμός να έχει ανάγκη αυτές τις "συγχωνεύσεις" των πολυεθνικών, αλλά οι εργαζόμενοι, οι λαοί όλου του κόσμου έχουν άμεση ανάγκη να απαλλαγούν από αυτέςκαι τους διαχειριστές των συμφερόντων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ