Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σε απόσταση αναπνοής

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση. Πλούσιος ο απολογισμός παρέμβασης των δεκάδων απεργιακών επιτροπών, που έχουν συγκροτηθεί σε πόλεις, κλάδους και χώρους παραγωγής

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πια η 24ωρη πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία, που πραγματοποιείται μεθαύριο Τρίτη. Το ελάχιστο διάστημα που απομένει αξιοποιείται από τις απεργιακές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε οχτώ μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή στην Αθήνα, για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι απεργιακές επιτροπές τονίζουν ότι η μαζική συμμετοχή θα αποτελέσει ένα ηχηρό καταδικαστικό μήνυμα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στους αποπροσανατολιστικούς μονόδρομους της ΟΝΕ και στη γραμμή υποταγής και ενσωμάτωσης, που ακολουθούν οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά κι ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης στην εργοδοσία. Ταυτόχρονα, θα σηματοδοτήσει την απαρχή νέων αγώνων, με ταξικό προσανατολισμό και με προοπτική.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), στην οποία συμμετέχει και καλεί και η Απεργιακή Επιτροπή του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι από τη μέρα συγκρότησης της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, συγκροτήθηκαν στο Λεκανοπέδιο 20 ακόμα απεργιακές επιτροπές σε εργασιακούς χώρους, κλάδους και δήμους, ενώ πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής σχεδόν 400 περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Επίσης, δεκάδες Ομοσπονδίες και σωματεία, με αποφάσεις, είτε των γενικών τους συνελεύσεων, είτε των διοικητικών συμβουλίων τους, υιοθέτησαν το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής και εργάστηκαν για την επιτυχία της συγκέντρωσης.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση είναι:

- Στο Μουσείο,οι εργαζόμενοι των βορείων συνοικιών και του 5ου - 6ου - 7ου Διαμερίσματος, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του κλάδου τροφίμων, της υγείας και των ΔΕΚΟ.

- Στην πλατεία Βάθης,οι εργαζόμενοι των δυτικών συνοικιών, του Θριασίου, του 4ου Διαμερίσματος, των ΟΤΑ, των κλάδων ένδυσης, του μετάλλου, του φαρμάκου, οι ηλεκτρολόγοι και οι λιθογράφοι.

- Στην πλατεία Κάνιγγος,οι εργαζόμενοι των ανατολικών συνοικιών, του 1ου και 2ου Διαμερίσματος, του επισιτισμού, οι οικοδόμοι, οι λογιστές, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες.

- Στο Μοναστηράκι,οι εργαζόμενοι του 3ου Διαμερίσματος, του Πειραιά, των νοτίων συνοικιών και οι εμποροϋπάλληλοι.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα, οι απεργιακές επιτροπές διοργανώνουν τις παρακάτω συγκεντρώσεις:

- Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο χώρο έξω από τη Διεθνή Εκθεση.

- Στη Χαλκίδα,στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγοράς.

- Στη Λαμία,στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.

- Στη Λιβαδειά, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στην Αμφισσα,στις 10 π.μ., στην πλατεία Λαού.

- Στα Τρίκαλα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Στο Βόλο, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

- Στην Κόρινθο, στις 10 π.μ., στα "Περιβολάκια".

- Στην Πάτρα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

- Στην Καλαμάτα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού.

- Στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς.

- Στην Καβάλα,στις 10 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Οι Απεργιακές Επιτροπές επεξεργάστηκαν και καθόρισαν το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Τα βασικότερα αιτήματα που αυτό περιλαμβάνει είναι:

- Να σταματήσει η καταπάτηση του σταθερού ημερήσιου ωραρίου (8ωρου - 7ωρου). Ωράριο εργασίας 7 ώρες τη μέρα, 35ωρο, πενθήμερο, με αυξήσεις αποδοχών και πλήρη διασφάλιση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. - Σταμάτημα των απολύσεων. Μέτρα τώρα για την προστασία των ανέργων.

- Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ. Διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων για το 1999.

- Καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους διορθωτικής αύξησης, που να καλύπτει τις απώλειες των αποδοχών τους την περίοδο 1990 - 1998.

- Επανασύνδεση από 1.1.99 του κατώτερου ορίου συντάξεων γήρατος και αναπηρίας του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ και του κατώτατου ορίου συντάξεων λόγω θανάτου με τα 18 ΗΑΕ, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

- Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι 1759/88, 1902/90, 1976/91 και 2084/92. Να αποσυρθούν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

- Φορολόγηση των εισοδημάτων του 1998 με φορολογική κλίμακα, όπου τα κλιμάκια (και οι εκπτώσεις) να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 65%.

- Θεσμοθέτηση ως αφορολόγητου ποσού του βασικού μισθού ή μεροκάματου. Αφορολόγητο όριο για την εργατική και λαϊκή οικογένεια, το όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά. Αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

- Αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια.

- Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97.

- Να σταματήσει το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωφελών δημόσιων οργανισμών. Οχι στην κατάργηση της μονιμότητας.

- Να μη συμμετέχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στον "κοινωνικό διάλογο" για την κοινωνική ασφάλιση.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ