Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
{{ "Ολοι είναι με τον Φιντέλ" }

"Ολοι είναι με τον Φιντέλ"

"Ελέγχει σήμερα ο Φιντέλ την κατάσταση;",είναι ένα ερώτημα που τίθεται από κάθε επισκέπτη. "Ρωτήστε τον κόσμο", είναι μια από τις προσφιλείς απαντήσεις των αξιωματούχων, επιβεβαιώνοντας ότι η κουβανική επανάσταση είναι μια από τις πιο ανοιχτές και ειλικρινείς επαναστάσεις. "Ο Φιντέλ ελέγχει απολύτως την κατάσταση", ακούσαμε από ξένους διπλωμάτες. "Ολος ο κόσμος είναι με τον Φιντέλ. Αλλοι, γιατί είναι σοσιαλιστές και κομμουνιστές και τον αγαπούν και άλλοι γιατί φοβούνται τι θα γίνει χωρίς τον Φιντέλ", ακούσαμε από απλούς Κουβανούς.

Αυτό, το "τι θα γίνει χωρίς τον Φιντέλ",είναι το άλλο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές και με διαφορετικούς τρόπους, αλλά που στην ουσία του - έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στην Κούβα - είναι ταυτόσημο με το ζήτημα που έθεσε από την πρώτη στιγμή η κουβανική επανάσταση: "Ποιος θα αποφασίζει για το τι θα γίνει στην Κούβα. Ο λαός της ή τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και οι Ηνωμένες Πολιτείες;".Στο ερώτημα αυτό, ο λαός έχει δώσει μέχρι σήμερα ξανά και ξανά την απάντησή του, πληρώνοντάς τη με πολλές θυσίες και πολύ αίμα. Τώρα παλεύει για να λήξει το "μπλόκο", για να κερδίσει - και κερδίζει - την ευρύτερη αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το σκοπό, για να μπορέσει να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί παραπέρα σε συνθήκες ισοτιμίας και σοσιαλισμού και όχι να γίνει νεοαποικία των ΗΠΑ. Το δείχνει αυτό με την καρτερία του στις στερήσεις, με μια αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια - τη μεγαλύτερη ίσως κατάκτηση που του έδωσε η επανάσταση - αλλά και με μια ευρηματικότητα στο να εξασφαλίζει τα προς το "ζην", έτσι που σε ορισμένες περιπτώσεις να επιβεβαιώνεται αυτό που λέγεται, ότι, τελικά, ο Ελληνας και ο Κουβανός έχουν πολλά κοινά στοιχεία, πέραν του ήλιου και της θάλασσας...

Ισως να είναι και αυτό που "φταίει" για το γεγονός, που, από την ώρα που αποχαιρετάς την Κούβα, σε καταλαμβάνει η επιθυμία να επιστρέψεις. Ναι, η Κούβα δε σε γοητεύσει απλά, σε αιχμαλωτίζει.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ