Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
{{ Εκεί που η Κούβα κέρδισε το στοίχημα }

Εκεί που η Κούβα κέρδισε το στοίχημα

Στην ολιγοήμερη επίσκεψή μας στην Κούβα, είχαμε την ευκαιρία να 'ρθουμε σε επαφή με τους πιο νευραλγικούς τομείς για τη ζωή ενός λαού και την ταυτότητα μιας χώρας. Την παιδεία και την υγεία.Εκεί που η Κούβα έχει κερδίσει το στοίχημα και μάλιστα με κριτήρια πολύ πιο αυστηρά από αυτά που χρησιμοποιούμε για τις χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής.

"Το να είσαι μορφωμένος είναι ο μόνος τρόπος να είσαι ελεύθερος",έλεγε ο Χοσέ Μαρτί το 1884. "Αν δεν ξέρεις, μάθε. Αν ξέρεις, δίδαξε",ήταν το σύνθημα της Επανάστασης.

Η επαφή μας με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας έγινε μέσω του πλέον ευαίσθητου τομέα του, με την επίσκεψή μας σε σχολείο για παιδιά ειδικών αναγκών (προβλήματα στην όραση). Είδαμε παιδιά που πιθανότατα σε άλλες, αναπτυγμένες, χώρες θα προσπαθούσαν να επιβιώσουν με το χέρι απλωμένο στη ζητιανιά, να μαθαίνουν και να θεραπεύονται συγχρόνως σ' ένα πρότυπο σχολείο. Και ακούσαμε από αυτές τις χαρούμενες "πασχαλίτσες" το πιο γλυκό μάθημα ιστορίας για την πατρίδα τους και το σχολείο τους.

Τα επιτεύγματα της επανάστασης στον τομέα της υγείας και της ιατρικής, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο και δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που πάνε στην Κούβα για να εξασφαλίσουν φάρμακο κυρίως για κάποια σπάνια πάθηση. "Ολοι έχουν το δικαίωμα στη φροντίδα και την προστασία της υγείας. Το κράτος εγγυάται αυτό το δικαίωμα",γράφει το σοσιαλιστικό Σύνταγμα της Κούβας. Οι εκστρατείες ομαδικού εμβολιασμού του πληθυσμού που "θέριζαν" οι επιδημίες, από τα πρώτα βήματα της επανάστασης, έχουν δημιουργήσει μια παράδοση που σήμερα συνεχίζεται με νέες πρωτοποριακές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό σε διεθνές επίπεδο, όπως θα διαπιστώσει κανείς και με την επίσκεψη στο παγκοσμίου φήμης Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στην Αβάνα.

Το πρότυπο του Τσε,το σύνθημα "Θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου, όπου έχει ανάγκη η επανάσταση", ακολουθήθηκε από στρατιές Κουβανών γιατρών. Στο Περού, στη Νικαράγουα, στη Χιλή, στο Βιετνάμ, στη Σομαλία, στην Αλγερία... έγιναν πασίγνωστες και αγαπήθηκαν οι ιατρικές αποστολές από την Κούβα, που συνεχίζει και τώρα στις συνθήκες του πιο σκληρού αποκλεισμού αυτή την υπέροχη παράδοση. Ετσι, μαζικές ήταν αποστολές γιατρών στις χώρες που πλήγηκαν πρόσφατα από τον καταστροφικό τυφώνα (Ονδούρα, Νικαράγουα...).

Η έλλειψη που παρατηρείται σε φάρμακα, λόγω του αποκλεισμού, στη χώρα, που έχει να παρουσιάσει θεαματικά επιτεύγματα στο σύστημα υγείας, είναι κάτι που εξοργίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτεύγματα μέσα σε αντίξοες συνθήκες (2024-07-20 00:00:00.0)
Παράδειγμα για τους λαούς (2008-05-08 00:00:00.0)
Νέος εκβιασμός με ...όρους προς την Κούβα (2007-06-19 00:00:00.0)
Σημαντική η υποστήριξη στην Κούβα (2007-06-14 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ σχέδια απεργάζονται (2006-08-11 00:00:00.0)
Καταδίκασαν το εμπάργκο ενάντια στην Κούβα (2005-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ