Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Αποδεικνύεται ξανά το δίκαιο του μαθητικού αγώνα

Η βαθιά ταξικότητα κι η αντιδραστικότητα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά, με αφορμή τα στοιχεία της ΟΛΜΕ που ήρθαν στη δημοσιότητα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των μαθητών και όλου του λαού για την κατάργηση της «μεταρρύθμισης» και εφαρμογή του ενιαίου 12χρονου, δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους, θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τα πρόσφατα στοιχεία της ΟΛΜΕ σχετικά με το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας των μαθητών της Β΄ Λυκείου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν περίτρανα και για άλλη μια φορά την ταξικότητα του νομοθετήματος που η κυβέρνηση ονομάζει "μεταρρύθμιση". Αποδεικνύεται, ότι το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα που σκάρωσε η κυβέρνηση για να προσαρμόσει την παιδεία στις ανάγκες του κεφαλαίου και στα ευρωπαϊκά ψευτο-οράματα, είναι βαθιά αντιδραστικό και σαθρό.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: πάνω από το 18% των μαθητών της Β΄ Λυκείου απορρίπτονται και από τη χρονιά εφαρμογής της "μεταρρύθμισης" και μετά, 50.565 μαθητές εγκατέλειψαν το Λύκειο και μόλις ένας στους δύο μαθητές καταφέρνει να πάρει απολυτήριο. Αυτή η αποψίλωση του Λυκείου, το "πέταμα" χιλιάδων μαθητών είτε στο σκουπιδοτενεκέ των ΤΕΕ είτε κατευθείαν εκτός της εκπαίδευσης, αποτελεί βαθιά ταξική επιλογή της κυβέρνησης. Στόχος τους, μια τεράστια στρατιά εύκολα μισομορφωμένου, χειραγωγήσιμου και εξαρτημένου εργατικού δυναμικού, που το κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί όπως θέλει, στα πλαίσια των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων που προωθεί παραπέρα.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το δίκαιο του αγώνα των μαθητών, που με πρωτοφανή μαζικότητα και μαχητικότητα διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση, απαίτησαν την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την εφαρμογή του ενιαίου, 12χρονου, υποχρεωτικού, δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους.

Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται υποχρεώνονται και εκείνα τα ΜΜΕ και άλλοι παράγοντες, όλοι εκείνοι που υποκριτικά τότε συμβούλευαν τους μαθητές να "κάτσουν στ' αυγά τους", χλεύαζαν ή συκοφαντούσαν τον αγώνα τους, να τοποθετηθούν δήθεν κριτικά και όψιμα.

Ο δίκαιος αγώνας του μαθητικού κινήματος πρέπει να συνεχιστεί, θα συνεχιστεί και θα είναι ακόμα πιο δυνατός, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης, σ' ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ