Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΛΟΣ
Σε δίκη μαθητές γιατί αγωνίστηκαν

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα στις 9.00 πμ έξω από τα δικαστήρια

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα το πρωί 15 μαθητές του 5ου Ενιαίου Λυκείου Βόλου, επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση. Το δικαίωμα που τους στερεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διώχνοντας από το σχολείο τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγωνιστές μαθητές κατηγορούνται ως «υπαίτιοι» (!) για την κατάληψη του σχολείου τους, το Γενάρη και το Φλεβάρη του 1999, που ήταν μία από τις πολλές μορφές πάλης, που είχαν αποφασιστεί συλλογικά και με δημοκρατικές διαδικασίες, στα πλαίσια των μεγαλειωδών μαθητικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής μεταρρύθμισης.

Η δίκη θα διεξαχθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, έξω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ. συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους μαθητές, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και των τοπικών Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Και αυτές οι διώξεις αποτελούν συνέχεια της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος που αγωνίζεται για δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βόλο είναι σε εκκρεμότητα περίπου 50 κλήσεις μαθητών για δίκη. Και, βεβαίως, αποτελούν και ακόμα έναν «κρίκο» στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στοχεύει στην τρομοκράτηση όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

«Ραντεβού το Σεπτέμβρη...»

Τις νέες διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών καταγγέλλει μιλώντας στο «Ρ» ο Θοδωρής Βλαχάκης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Βόλου των Μαθητών, ο οποίος επισημαίνει: «Το μαθητικό κίνημα, όπως και η κοινωνία του Βόλου, καταδικάζει αυτή την ενέργεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει για μια ακόμα φορά το "εκσυγχρονιστικό" πρόσωπό της, φέρνοντας στο προσκήνιο το "Ιδιώνυμο", τους "αγανακτισμένους" γονείς και καθηγητές εναντίον μας και τώρα με τις δίκες. Με αυτό τον τρόπο δείχνει πόσο "ενδιαφέρεται" για την Παιδεία, στέλνοντας τους μαθητές, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, στα δικαστήρια. Η τρομοκρατία, όμως, δε θα περάσει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και το μήνυμα που στέλνουμε είναι "Ραντεβού το Σεπτέμβρη"».

Μιλώντας στο «Ρ» και ο Γιώργος Χαρμάνης, μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καταγγέλλει τις νέες αυταρχικές διώξεις εναντίον του μαθητικού κινήματος και υπογραμμίζει: «Χρέος του εκπαιδευτικού κινήματος είναι να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους μαθητές που διεκδικούν το δίκιο τους. Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος τους. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο, στο οποίο θα χωρούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα και θα παλέψει για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και για την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Τις κυβερνητικές διώξεις εναντίον των αγωνιστών μαθητών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Ας είναι βέβαιοι ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των αγώνων και τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου σε όλη την Ελλάδα, με αιτήματα και στόχους το δικαίωμα της νέας γενιάς στη μόρφωση και στη ζωή. Καλούμε τους μαθητές να μην υποκύψουν ούτε σ' αυτή τη μορφή τρομοκρατίας και να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη μόρφωση όλων των νέων ανθρώπων. Καλούμε τους γονείς και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να σταθούν στο πλευρό των παιδιών μας, αντιδρώντας σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Η υπόθεση της Παιδείας μάς αφορά όλους και έχουμε χρέος ν' αντισταθούμε στην κυβερνητική πολιτική που τη θέλει προνόμιο των πλούσιων».

Κάλεσμα να μην υποκύψουν, να συνεχίσουν να δίνουν μαθήματα αξιοπρέπειας και αγώνα, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως την τακτική της κυβέρνησης να στέλνει στα δικαστήρια αγωνιζόμενους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ