Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την «πληρώνουν» και οι γονείς

«Τις συνέπειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πέρα από τα παιδιά μας, κυριολεκτικά, τις πληρώνουμε εμείς οι γονείς. Τα 600 δισ. των δαπανών των γονέων για τη μόρφωση των παιδιών αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία χρόνια». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με αφορμή την ανακοίνωση για τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών στις εξετάσεις.

Εκφράζει συγχρόνως την ανησυχία των γονιών, θεωρώντας τεράστιο μορφωτικό έλλειμμα για την κοινωνία το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν μαθητές σε σχέση με παλαιότερα δεν αποκτούν έστω τις γνώσεις του λυκείου, δεν παίρνουν απολυτήριο. «Μέσα από έναν εξεταστικό Γολγοθά με ιδιαίτερα αρνητικές και σωματικές συνέπειες για τα παιδιά μας, κλείνει ο δρόμος για την απόκτηση του απολυτηρίου του λυκείου, κλείνει ο δρόμος για την εισαγωγή στη σχολή πρώτης επιλογής, ακόμα και για αριστούχους μαθητές χωρίς μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη δυνατότητα γι' αυτά τα παιδιά», τονίζει.

Επισημαίνει, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές υποβαθμισμένες, στα χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, ενώ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι και η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και άλυτα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, στα βιβλία κλπ.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα: Δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές της Β` Λυκείου (θεσμός ανεξεταστέων). Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα με κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, στην κατεύθυνση εξασφάλισης μορφωτικής αυτονομίας του λυκείου και της αποδέσμευσής του από τις διαδικασίες επιλογές για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αμεσα μέτρα για την κάλυψη όλων των οργανικών και λειτουργικών αναγκών σε διδακτικό προσωπικό. Συνολική αναβάθμιση της ΤΕΕ, με αναμόρφωση των προγραμμάτων και ενίσχυση των μαθημάτων γενικής παιδείας. Ενταξη και εξίσωση των ΤΕΕ με τη λυκειακή βαθμίδα. Εισαγωγή των αποφοίτων ΤΕΕ χωρίς το προπαρασκευαστικό εξάμηνο και με κατοχυρωμένο ποσοστό στα ΤΕΙ. Επέκταση του θεσμού της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στο γυμνάσιο και στα μαθήματα επιλογής, χωρίς περιορισμούς από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλοί δε συνεχίζουν στο Λύκειο (2005-07-15 00:00:00.0)
Αποδεικνύεται πλέον η ταξική διαλογή των μαθητών! (2000-07-30 00:00:00.0)
Θερμό το καλοκαίρι - θερμότερος ο Σεπτέμβρης (1999-08-08 00:00:00.0)
Φταίνε οι μαθητές που ζητούν να σπουδάσουν! (1999-07-27 00:00:00.0)
ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ (1999-07-22 00:00:00.0)
Πρώτοι στον αγώνα, πρώτοι στα μαθήματα (1999-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ