Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο "ώρα μηδέν"

Σε απόγνωση τα χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας. Τα αιτήματα της απεργίας των ΕΠΣ

Κόκκινη κάρτα στην πολιτεία, που αδιαφορεί για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αποφάσισε να δείξει η συντριπτική πλειοψηφία των ενώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων στη χώρα (ΕΠΣ). Οι διοικήσεις τους υλοποιώντας απόφαση της έκτακτης ΓΣ (21/11) προχώρησαν σε αναστολή των πρωταθλημάτων, αφού ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, δεν ασχολείται με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ακρογωνιαίος λίθος του ποδοσφαίρου. Ετσι, οι παίχτες δε θα... δέσουν τα κορδόνια τους, επ' αόριστο.

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στην "ώρα μηδέν", με το οικονομικό να "πνίγει" τα σωματεία καθημερινά και περισσότερο. Ενδεικτικό της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από την πολιτεία οι ΕΠΣ είναι το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν περίπου κατά 30%. Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ξεφτίλας, αξίζει να σας αναφέρουμε για τι νούμερα πρόκειται:

Στην Α ερασιτεχνική κατηγορία λοιπόν, κάθε σωματείο από 700 χιλ. δρχ. ΕΤΗΣΙΩΣ θα παίρνει 550 χιλ. δρχ., στη Β από 550 μειώνεται σε 400 και στη Γ από 400 σε 300 χιλ. δρχ. Τα 3.889 σωματεία που απασχολούν πάνω από 400.000 αθλητές και δίνουν περίπου 2.500 αγώνες τη βδομάδα, παίρνουν ως επιχορήγηση το χρόνο περίπου 1 δισ. δρχ.!! Αποτέλεσμα, οι ΕΠΣ να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τους υπαλλήλους τους.

Τα αιτήματα

Για ν' αναστραφεί η καταστροφική πραγματικότητα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο διεκδικεί: Καταβολή ως τις 31/12 των επιχορηγήσεων όχι μειωμένη, αλλά αυξημένη κατά 20%. Αύξηση της επιχορήγησης για το τρέχον έτος (1 δισ. 200 εκατ. δρχ.) κατά 100%. Αμεση εξόφληση των οφειλομένων για τη Δ Εθνική, ώστε τα σωματεία ν' αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές οικονομικές υποχρεώσεις, η μη ρύθμιση των οποίων δημιουργεί καταστάσεις απαράδεκτες, όπως π.χ. κατασχέσεις και ποινικές διώξεις σε βάρος των διοικήσεων των σωματείων από τρίτους. Ειδική επιχορήγηση σε ποσοστό 10% επί του προϋπολογισμού της ΕΠΟ, ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, σε τοπικό επίπεδο. Συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε ποσοστό 2,5% στα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ και στα υπόλοιπα παιχνίδια εκτός ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ.

Μιλώντας στο "Ρ" ο γγ της ΕΠΣ Μακεδονίας, Κ. Λεβέντης, επισήμανε: "Επέρχεται επικίνδυνα ένας μαρασμός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο αρμόδιος υφυπουργός πρέπει να "σκύψει" σοβαρά πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει και θ' αναπτυχθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που είναι το κύτταρο του αθλήματος. Απαιτούμε αυτή τη στιγμή να δοθούν λύσεις, ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια προόδου.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δε θα βοηθήσει. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, απαράδεκτες συνθήκες άθλησης, μηδαμινή επιστημονική υποστήριξη. Το κυριότερο, η ιατρική κάλυψη των αγώνων είναι υποτυπώδης. Πρέπει επιτέλους κάποτε να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο γήπεδο".

"Ηξεις αφήξεις" η ΕΠΟ

Εμμέσως πλην σαφώς διαφοροποιημένος από την απόφαση αναστολής των πρωταθλημάτων που πήρε η πλειοψηφία των ΕΠΣ παρουσιάστηκε στο "Ρ" ο γγ της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης. Το στέλεχος της Ομοσπονδίας αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά θεωρεί πως ενόψει της συνάντησης με τον υφυπουργό Αθλητισμού (Τρίτη) δεν έπρεπε να υλοποιηθεί η απόφαση της ΓΣ. Επίσης αντιδράει έντονα στις "κατηγορίες" για μερίδιο ευθύνης της ΕΠΟ στην καθυστέρηση επίλυσης των αιτημάτων.

"Ως Ομοσπονδία κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενημερωθεί ο υπουργός. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια ζοφερή κατάσταση στα οικονομικά των ενώσεων και μια καθυστέρηση. Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, αφού είχε κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό γιατί δεν περιμένατε τις απαντήσεις και εν συνεχεία να τις σταθμίσετε και ν' αποφασίσετε. Ομως το χρονοδιάγραμμα είχε τεθεί από τη ΓΣ. Το τι θα γίνει εφ' εξής εξαρτάται από τη συνάντηση της Τρίτης. Αν ο κύριος υπουργός δεσμευτεί ότι θα υλοποιηθεί μεγάλο μέρος των οικονομικών διεκδικήσεων που έθεσε η ΓΣ, τότε πιστεύω ότι πρέπει ν' αναθεωρηθεί η στάση των ΕΠΣ. Η αν θέλετε να ενημερωθούν οι ενώσεις και ανάλογα ν' αποφασίσουν". Καταλήγοντας ο Β. Γκαγκάτσηςπρόσθεσε: "Εκείνο που χρειάζεται είναι ανακατανομή των κονδυλίων έτσι όπως έρχονται από τη ΓΓΑ και αφορούν στις ενώσεις. Σίγουρα είναι μικρό το ποσό που παίρνουν και οι ανάγκες αυξημένες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ