Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι πολιτικό
  • Συμβολική κατάληψη της έδρας της Περιφέρειας, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι
  • Θορυβημένη η κυβέρνηση από τη θύελλα των αντιδράσεων, ετοιμάζεται να "χρυσώσει το χάπι"

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από την ομόφωνη θέση τους για αγώνα έως την ανάκληση των αντεργατικών μέτρων που αποφάσισε η Διοίκηση της εταιρίας και που προβλέπουν ομαδικές διαθεσιμότητες από 2/1/99 και μείωση της παραγωγής, επανέλαβαν χτες τα σωματεία των εργαζομένων και τα Εργατικά Κέντρα των νομών της Στερεάς, κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησαν στην έδρα της Περιφέρειας στη Λαμία.

Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων που εξάγγειλε η διοίκηση της εταιρίας, γιατί θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. "Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι πολιτικό - τόνισε στον Περιφερειάρχη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας Μπ. Δανέλης - γι' αυτό η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να το επιλύσει".

Ολοι οι συνδικαλιστές επισήμαναν στον Περιφερειάρχη ότι τα "μέτρα" αυτά δε θα επιλύσουν, αντίθετα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ και θα την οδηγήσουν στο κλείσιμο. Ενδεχόμενο, εξάλλου, που δεν απέκλεισε και η διοίκηση της εταιρίας όταν ανακοίνωσε τα μέτρα, "αν δεν καλυφθεί το έλλειμμα".

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Χρ. Πολυχρονίου, μεταφέροντας τη "φωνή του κυρίου", επισήμανε στους συνδικαλιστές ότι "η κυβέρνηση δεν έχει την ευθύνη για τα μέτρα που ανακοίνωσε η διοίκηση", ωστόσο όμως είπε "δείχνει ενδιαφέρον και προβληματισμό για το μέλλον των εργαζομένων και της ΛΑΡΚΟ" για να πάρει την απάντηση από συνδικαλιστή: "Τι ενδιαφέρον είναι αυτό, όταν σε λίγες μέρες θα είμαστε χωρίς δουλιά;".

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι είχε επικοινωνία με την υφυπουργό Ανάπτυξης και του ζήτησε να κλείσει ραντεβού με τους βουλευτές των νομών για την Τρίτη 5/1/99,σύσκεψη στην οποία τελικά, θα συμμετέχουν και τα ΔΣ των ΕΚ των νομών και των σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η συμμετοχή και η προϊστορία των αγώνων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, φαίνεται ότι "ευαισθητοποίησαν" και άλλο μέλος της κυβέρνησης, τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια της κατάληψης και ζήτησε συνάντηση την ίδια μέρα (Τρίτη 5/1/99 στις 10 π.μ.) με τους συνδικαλιστές στο γραφείο του.

Συνδικαλιστές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θορυβημένη από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις αντιδράσεις που βρίσκει η πολιτική της, θα προσπαθήσει να κάνει πιο "εύπεπτες" στους εργαζόμενους τις διαθεσιμότητες και τα άλλα μέτρα. Γι' αυτό έχει έτοιμο το σενάριο - και θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη - που θα προβλέπει ένταξη των εργαζομένων που θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, σε σεμινάρια κατάρτισης, με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από το κύριο. Και το κύριο είναι ότι πολυεθνικές του κλάδου, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι η ΛΑΡΚΟ δεν τους χρειάζεται εν λειτουργία. Το σχέδιό τους, μόνο η ενότητα, ο αγώνας και ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων, μπορούν να το ανατρέψουν.

- Τη Δευτέρα 4 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας ο βουλευτής του ΚΚΕΝ. Γκατζής.Ο βουλευτής θα έχει συνάντηση με το σωματείο και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

- Με δήλωσή του ο βουλευτής Βοιωτίας και Γ Αντιπρόεδρος της Βουλής Λ. Αποστολίδης,θεωρεί δίκαιο τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και καλεί "τα συναρμόδια υπουργεία και τους εταίρους της εταιρίας" να στηρίξουν την επιχείρηση.

- Συμπαράσταση εκφράζει και η ΓΣΕΕ, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει την επιχείρηση και να ανακαλέσει τις διαθεσιμότητες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη η ΕΕ της Συνομοσπονδίας θα συνεδριάσει στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα μαζί με τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ