Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΚΡΙΤΣ - ΣΟΦΤΕΞ
"Ποδαρικό" με αντεργατικές προκλήσεις

Την κατάργηση όλων των διμερών συμφωνιών επιχείρησης - εργαζομένων, ζήτησε ως πρώτο μέτρο η πολυεθνική! Καταγγέλλουν και αρνούνται να "διαπραγματευτούν" τις κατακτήσεις τους οι εργαζόμενοι

Μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση του σκανδαλώδους προσυμφώνου μεταξύ κυβέρνησης και ΛΟΚΡΙΤΣ για το χάρισμα ουσιαστικά της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας ΣΟΦΤΕΞ στην αμερικανική πολυεθνική, η τελευταία δεν έχασε καιρό στο να προϊδεάσει τους εργαζόμενους - πάντα με τη συνεργασία της κυβέρνησης - για τα αντεργατικά μέτρα που θα εφαρμόσει. Ετσι προχτές, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων, είχαν την ευκαιρία να αναγγείλουν ότι πρέπει να καταργηθούν όλες οι ισχύουσες ως τώρα διμερής συμφωνίες.

Υπό αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να μπουν σε οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση για θέμα, αφού έχουν προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο δε θα το δεχτούν. Ωστόσο, περιμένουν την ερχόμενη Δευτέρα τις γραπτές προτάσεις της πολυεθνικής.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι εκβιασμοί που ασκούνται εδώ και καιρό σε βάρος των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα "κίνητρα" και την πλήρη αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, έχουν οδηγήσει ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού να υποβάλει παραίτηση.

Σ' αυτή την εξέλιξη συνέβαλε αποφασιστικά η αφερεγγυότητα των αγοραστών, αφού - σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις - "δεσμεύονται" για τη διατήρηση 1.275 θέσεων απασχόλησης από τους 1.630 που απασχολούνται αυτή τη στιγμή και για διάστημα μόλις τριών ετών. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής και προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους αγοραστές, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το προσωπικό στη ΣΟΦΤΕΞ μειώθηκε κατά 700 άτομα, ενώ αναμένεται παραπέρα μείωση κατά 400 και πλέον άτομα από τις μέχρι τώρα υποβληθείσες αιτήσεις αποχώρησης. Οσο για τη "δέσμευση" των αγοραστών για τρίχρονη λειτουργία της επιχείρησης, θεωρείται εντελώς μετέωρη, αφού - σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης - τους δίνεται το δικαίωμα να προχωρήσουν από την επομένη της εξαγοράς σε μεταβίβαση μετοχών ή και πώληση περιουσιακών στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ