Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΔΥΣΤΟΣ"
Δυο χρόνια μετά...

Τις 36 έχουν φτάσει οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά του φονικού διδύμου ΑΓΕΤ - "Ελληνικού Νηογνώμονα"

Στις 28 Δεκέμβρη 1996 το γέρικο και σάπιο τσιμεντάδικο ΔΥΣΤΟΣ τουμπάρει ανοιχτά της Κύμης, επειδή δεν άντεξαν οι σκουριασμένες λαμαρίνες του. "Κατάπιε" 20 ανθρώπινες ψυχές. Δεκαεφτά μέλη του πληρώματος, δυο γυναίκες και ένα δεκάχρονο κορίτσι, που ήρθαν να προστεθούν στον ατέλειωτο κατάλογο των σκοτωμένων της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Δύο χρόνια πέρασαν από εκείνη τη μέρα, που το τρομερό έγκλημα του φονικού διδύμου, της πολυεθνικής εταιρίαςΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και του "Ελληνικού Νηογνώμονα", συγκλόνισε το πανελλήνιο. Από πέρσι, που άρχισε ο δικαστικός αγώνας των οικογενειών των πνιγμένων, έχουν προκύψει 36 καταδικαστικές αποφάσεις - καταπέλτης για την ΑΓΕΤ και τον "Ελληνικό Νηογνώμονα", που προμήθευε με "ψευδή" - όπως χαρακτηρίστηκαν από τις διωκτικές αρχές - πιστοποιητικά αξιοπλοϊας αυτό το σαπιοκάραβο.

Στις 18 Δεκέμβρη οι οικογένειες κατέθεσαν και νέα μήνυση εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρίας, των εκπροσώπων του "Ελληνικού Νηογνώμονα", αλλά και των επιθεωρητών που έλεγξαν το πλοίο. Παράλληλα συνεχίζεται η τακτική ανάκριση, την οποία έχει αναλάβει η 4η ανακρίτρια Μαριάνθη Παγουτέλη.

Να σημειωθεί ότι την ημέρα που συμπληρώνονταν δύο χρόνια από το τραγικό ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ, άλλο ένα έγκλημα της εφοπλιστικής ασυδοσίας ήρθε να συμπληρώσει τον μακάβριο κατάλογο. Πρόκειται για τους δύο ναυτεργάτες που κάηκαν ζωντανοί μέσα στο μηχανοστάσιο του γέρικου και υποσυντήρητου φορτηγού πλοίου ΒΙΟΛΕΤΤΑ.

Ο ηθικός αυτουργός

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επέλεξε την προχτεσινή μέρα 29 του μήνα να ανακοινώσει επίσημα, εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο, ότι τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92 που αίρει το καμποτάζ, δηλαδή ότι νομιμοποιεί την πλήρη εφοπλιστική ασυδοσία.

Την πρόκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,σημειώνοντας: "Η κυβέρνηση και ο υπουργός Στ. Σουμάκης, φερέφωνα του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επέλεξαν αυτή τη μέρα να ανακοινώσουν την άρση του καμποτάζ, τη διεύρυνση της ασυδοσίας του κεφαλαίου και της ληστρικής εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, χωρίς όρους και όρια, με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του πολυεθνικού κεφαλαίου".

Η ΠΕΜΕΝ υπογραμμίζει: "Οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να οικοδομήσουν την ενότητα στη δράση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που τα πάντα υποτάσσονται στην ΟΝΕ, στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική προκοπή και βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού". Οι ναυτεργάτες καλούνται από τη ναυτεργατική ένωση να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την κατάργηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την υπεράσπιση του δικαιώματος δουλιάς και των άλλων θεμελιακών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του καμποτάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ