Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Εξαντλήθηκε η υπομονή μας

- Σε ποια κατάσταση και με ποια προβλήματα αντιμέτωπους βρίσκει η νέα χρονιά τους συνταξιούχους;

- Ο καινούριος χρόνος βρίσκει τους συνταξιούχους στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Στις 24 Δεκέμβρη είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δεν έδωσε τίποτα. Μάλιστα ήταν πολύ καθαρός ότι ο νέος χρόνος θα είναι δύσκολος και ότι η αύξηση που θα πάρουν οι συνταξιούχοι θα είναι στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού, δηλαδή γύρω στο 2%. Ο πληθωρισμός είναι τώρα στο 4% και το 2% θα πιαστεί, αν πιαστεί, τέλος του '99. Με άλλα λόγια, θα έχουμε και πάλι απώλειες στο εισόδημά μας. Αρνήθηκε επίσης ρητά να μας δώσει το διορθωτικό ποσό, το οποίο είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μας δώσει. Βέβαια ούτε το διορθωτικό αν δινόταν θα έλυνε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όμως η στάση αυτή δείχνει και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Πέρα απ' αυτό, η κυβέρνηση με μπούσουλα την ΟΝΕ, ψήφισε έναν προϋπολογισμό ακόμα πιο σκληρής λιτότητας για το '99, ενώ δεν έκανε δεκτά τα αιτήματά μας για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, για τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Είχαμε και την ψήφιση του λεγόμενου μικρού αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μέσα στο Γενάρη ξεκινά ο "κοινωνικός διάλογος" για το μεγάλο αντιασφαλιστικό πακέτο, που θα σαρώσει τα πάντα. Ο νέος χρόνος λοιπόν μας βρίσκει αντιμέτωπους με ίδια και χειρότερα προβλήματα.

- Ποια θα είναι η απάντηση των συνταξιούχων και των οργανώσεών τους στην κυβερνητική πολιτική που τους οδηγεί σε αυτή την άσχημη κατάσταση;

- Μετά από την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και την αρνητική εξέλιξη που υπήρξε, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει πανελλαδική κινητοποίηση στις 19 Γενάρη. Τη μέρα αυτή προγραμματίζουμε πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα θα κατέβουν στη συγκέντρωση, εκτός από την περιοχή Μακεδονίας - Θράκης, που λόγω μεγάλης απόστασης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καβάλα. Ηδη έχει σταλεί εγκύκλιος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προς όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις για ενημέρωση και προετοιμασία της κινητοποίησης. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα για την επιτυχία της κινητοποίησης.

- Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις δραστηριότητες για την προετοιμασία της κινητοποίησης;

- Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους συνταξιούχους να έρθουν στη συγκέντρωση στην Αθήνα. Για παράδειγμα, από την περιοχή της Πάτρας προγραμματίζουν να έρθουν 10 πούλμαν. Γενικά υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Ηδη τα σωματεία κάνουν ή προγραμματίζουν συσκέψεις ενημέρωσης. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται υλικό, αφίσα και προκήρυξη - κάλεσμα που θα μοιράζεται στους συνταξιούχους. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και θα ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του θέσουμε τα αιτήματά μας. Ας μην προσπαθεί η κυβέρνηση με το ΕΚΑΣ να ξεμπλέξει με τους συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ το παίρνει ένας μικρός αριθμός συνταξιούχων. Από το τι απαντήσεις θα δώσει ο πρωθυπουργός στα αιτήματά μας, θα εξαρτηθεί η παραπέρα αγωνιστική πορεία μας. Θέλουμε να τονίσουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί η υπομονή μας εξαντλήθηκε και δεν πάει άλλο.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 8 του Σεπτέμβρη (2012-09-02 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι (1999-03-12 00:00:00.0)
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα (1999-01-19 00:00:00.0)
"Επί ποδός" οι συνταξιούχοι (1999-01-14 00:00:00.0)
Πρώτη αγωνιστική απάντηση (1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ