Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Στο κενό η προσπάθεια παραπλάνησης

Ομόφωνα το σωματείο αντιτίθεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που παραλύουν την επιχείρηση και προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική μία από τις παραγωγικότερες - και μοναδική στο είδος της - επιχειρήσεις της χώρας, τη ΛΑΡΚΟ.Το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων που εφαρμόζει από 1/1/99 - με βάση το οποίο 300 εργαζόμενοι έχουν βγει ήδη εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί κατά το 1/3 - σε συνδυασμό με τις πάνω από 150 "οικειοθελείς" αποχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οδηγούν κατ' ευθείαν στην απαξίωση και στη συρρίκνωση. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι πολυεθνικές του κλάδου (KRUPP, BRITIS STILL κ. ά.), ώστε να φέρουν τη ΛΑΡΚΟ στην "αγκαλιά" τους ή να της βάλουν "λουκέτο".

Μια τέτοια προοπτική, εξάλλου, δεν είναι μακριά και πολλά είναι εκείνα που δείχνουν ότι μέσα στο 1999 η ΛΑΡΚΟ πιθανά θα είναι... παρελθόν. Αυτό άφησε να εννοηθεί και η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,κατά τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Τρίτη με τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων της επιχείρησης και των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας.

Το ότι η κυβέρνηση "ευαισθητοποιήθηκε" μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, για να "αμβλύνει" δήθεν το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις τρίμηνες διαθεσιμότητες με κάποια επιδοτούμενα σεμινάρια - μαϊμού, έχει να κάνει ακριβώς με τη συγκράτηση των αντιδράσεων που συνεχίζονται και με την 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 14 Γενάρη, αλλά και με το συνυπολογισμό του "κόστους" ενόψει των ευρωεκλογών.

Το ρόλο του διαμεσολαβητή ανέλαβε προχτές στη συνάντηση με τα ΔΣ σωματείων και Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,που, με τη βοήθεια του προέδρου του ΕΚ Φθιώτιδας, Μπ. Δανέλλη και του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου,προσπάθησαν να πείσουν τις διοικήσεις των σωματείων να συναινέσουν στις διαθεσιμότητες και στα σεμινάρια κατάρτισης.

Ωστόσο η απάντηση του μεγαλύτερου σωματείου, των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας που συνεδρίασε χτες, ήταν καταλυτική. Με επιστολή που έστειλε προς όλους τους αρμόδιους, ομόφωνα απορρίπτει τις "πρωτοβουλίες", που στόχο έχουν να περάσουν οι διαθεσιμότητες και ζητάει την ανάκλησή τους, καθώς και την ανάκληση των καταστροφικών μέτρων μείωσης της παραγωγής της επιχείρησης. Διαφορετικά, οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιείται σήμερα στις 6μμ στη Λάρυμνα κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων. Τα σωματεία τονίζουν και επισημαίνουν για άλλη μια φορά τη σπουδαιότητα της ΛΑΡΚΟ για την παραγωγική βάση και οικονομίας της χώρας, τις αρνητικές συνέπειες από την απαξιωτική και συρρικνωτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διοίκηση και, τέλος, επαναφέρουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει σαν τις μόνες που θα οδηγήσουν τη ΛΑΡΚΟ να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί σε όφελος της οικονομίας και του λαού.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ