Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Βολές κατά ριπάς στα εργασιακά

Η ΦΑΝΚΟ επανέρχεται δριμύτερη στο στόχο της κατάργησης του οχτάωρου και επιβολής της πολυειδικότητας. Εξαήμερο, αλλά και μείωση αποδοχών στα κλωστήρια "ΓΑΜΑ". Προς "επιδοτούμενες" ομαδικές απολύσεις στην ΟΤΤΟ Εβρος

Επανέρχεται δριμύτερη η επιχείρηση ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή, στην προσπάθειά της να φέρει τα πάνω - κάτω στις εργασιακές σχέσεις, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό - όπως και μια σειρά ακόμα επιχειρήσεις - το νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο αντεργατικός νόμος 2639/98. Ετσι, μετά την άρνηση του επιχειρησιακού σωματείου να αποδεχτεί την πρότασή της για την κατάργηση του οχτάωρου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση το ν.2639/98, τώρα εμφανίζει σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενσωματώνοντας σ' αυτό και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και την πολυειδικότητα, με τη μετατροπή ενός τμήματος του προσωπικού σε "κομάντος".

Κάνοντας ελιγμό παραπλάνησης, στο άρθρο 5, του σχεδίου συλλογικής σύμβασης εργασίας, που παρουσίασε στο σωματείο, αναφέρει: "Συμφωνείται κατ' αρχήν η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου 2639/98 και ειδικότερα του άρθρου 3 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"! Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η εταιρία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα προβαίνουν σε επιμέρους συμφωνίες για τα χρονικά διαστήματα εφαρμογής της διευθέτησης, ενώ στο επόμενο άρθρο 6 αναφέρει ότι μέσα στο '99 θα ξεκινήσει διάλογος για σταδιακή μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 35 ώρες, εννοώντας ασφαλώς την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

Στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι για το '99 θα δοθεί σε όλο το προσωπικό αύξηση αποδοχών κατά 2%, ενώ, σε μια προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, ορίζει ότι σε 100 από τους 500 που απασχολεί και οι οποίοι θα επιλεγούν με "διαφανή κριτήρια", θα δοθεί μέσος όρος αύξησης 5%. Από τους 100 "προνομιούχους" με τη μεγαλύτερη αύξηση, "οι 80 - σημειώνει - θα χαρακτηριστούν ως πολυειδικευμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε περισσότερα από ένα τμήματα"!

Επιπλέον στο άρθρο 3 προβλέπεται εφαρμογή νέου συστήματος πριμ με νέα κριτήρια, που θα εισάγει η εταιρία! Προχωρώντας στο άρθρο 7, διαβάζουμε ότι οι εργαζόμενοι αποδέχονται το νέο κανονισμό λειτουργίας της εταιρίας και στο άρθρο 8 ότι αποδέχονται "τον καταστατικό χάρτη εργασιακών σχέσεων, στον οποίο αποτυπώνονται οι αρχές και οι κανόνες για την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των εργασιακών σχέσεων"... Τα παραπάνω περιτυλίγονται με μικρές αυξήσεις σε ήδη κατακτημένες παροχές, όπως δώρα εορτών, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ.

Από πλευράς σωματείου, εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στα νέα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας.

Αντεργατικές αλλαγές στα κλωστήρια "ΓΑΜΑ"

Πρόγραμμα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων ανακοίνωσε η επιχείρηση κλωστήρια "ΓΑΜΑ" (ΛΑΝΑΡΑΣ) στη Νάουσα, επιχειρώντας επιβολή εξαήμερης απασχόλησης, αλλά και μείωση του μηνιαίου χρόνου εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι πλέον οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έξι μέρες τη βδομάδα,εκτός από την Κυριακή, που κάνει τη χάρη να την αναγνωρίσει σαν αργία. Επίσης θα απασχολούνται τρεις βδομάδες το μήνα και στη συνέχεια θα παίρνουν 8 μέρες ρεπό. Συνολικά το μήνα, με βάση τα σχέδια της εταιρίας, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 146 ώρες, από 160 ώρες που δουλεύουν σήμερα και επομένως θα έχουν και ανάλογη μείωση των αποδοχών.Δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά με το νέο πρόγραμμα η εργασία το Σάββατο δε θεωρείται υπερωριακή και θα πληρώνεται σαν απλό μεροκάματο.

Επίσης, η κανονική άδεια δε θα δίνεται σε όλο το προσωπικό ταυτόχρονα - όπως γινόταν μέχρι σήμερα - αλλά θα δίνονται τμηματικά άδειες από το Μάη ως τον Αύγουστο.

Απολύσεις στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ

Παράνομες ομαδικές απολύσεις 76 εργαζομένων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ στην Κομοτηνή (πρόκειται για γερμανική επιχείρηση), ενώ στις αρχές της βδομάδας έκλεισε τμήμα του εργοστασίου και συγκεκριμένα το κλωστήριο "πενιέ".

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει πάρει επιδότηση απ' το κράτος, ύψους 3,6 δισ. δραχμών, που σημαίνει ότι πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον 216 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, απασχολεί μόνο 186 άτομα και τώρα προχωρά και σε απολύσεις. Παράλληλα, παίρνει 62% επιδότηση για δάνεια που έχει πάρει.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν να προχωρήσουν από σήμερα Παρασκευή σε απεργία διαρκείας, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ