Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Πουλήθηκαν 140 δισ. δραχμές ομόλογα με επιτόκιο 10%

Και νέα δημοπρασία ομολόγων 5ετούς διάρκειας την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο την είσπραξη 200 δισ. δραχμών

Ποσό συνολικού ύψους περίπου 140 δισ. δραχμών συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονομικών από την πώληση της νέας σειράς Αφορολόγητων Αποταμιευτικών Ομολόγων, που διατέθηκαν στο κοινό με δημόσια εγγραφή η οποία έγινε στις 4 και 5 Γενάρη. Στην ουσία, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη σταδιακή εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς οι παραπάνω κρατικοί τίτλοι - που λέγονται και "προμέτοχα" - στη λήξη τους μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.) που έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα "μετοχοποιήσεων" ή "αποκρατικοποιήσεων" ή ιδιωτικοποιήσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι το επιτόκιο για τη νέα σειρά Αφορολόγητων Αποταμιευτικών Ομολόγων διετούς διάρκειας (λήγουν στις 4 Γενάρη 2001) θα είναι σταθερό 10% το χρόνο.

Να σημειωθεί, πως το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το επιτόκιο 10% το χρόνο που αποφασίστηκε, είναι καθαρό - οι τόκοι των ομολόγων δε φορολογούνται - και σχεδόν τετραπλάσιο του πληθωρισμού, αν παρθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μειώσει φέτος το μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 2,5%.

Και νέα δημοπρασία ομολόγων

Επίσης, στα πλαίσια των προσπαθειών του να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, το υπουργείο Οικονομικών, προανήγγειλε και νέα δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πενταετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 6,6% ετησίως. Στόχος του υπουργείου είναι να εισπράξει από τη δημοπρασία αυτή - που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 12 Γενάρη - συνολικά 200 δισ. δραχμές. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 15 Γενάρη 1999.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα ρύθμιση που ισχύει ήδη από την 1η του μήνα, για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου στους τόκους.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη Βασικούς Διαπραγματευτές οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού. Για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί καμιά προμήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ