Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ιδιωτικοποιήσεις και διαρκής λιτότητα

Την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" ανακοίνωσε χτες και επίσημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Μέχρι τον Μάρτη προσδοκούν να "ξεμπερδέψουν" και με την Ιονική. Θα συνεχιστεί και η... πολιτική "δημοσιονομικής πειθαρχίας"

Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις ("Ολυμπιακή" και Ιονική) και συνέχιση της λιτότητας στο διεινεκές, ήταν το πρώτο - μετά την αυλαία του νέου χρόνου - μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζόμενους αλλά και προς άλλους αποδέκτες, ενδιαφερόμενους για τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Αποστολέας του κυβερνητικού μηνύματος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος, με αφορμή την παρουσίαση σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, έσοδα), ξεκαθάρισε τα εξής:

  • Η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει και την "Ολυμπιακή Αεροπορία". Οπως δήλωσε ο υπουργός "η κυβέρνηση έχει προσλάβει διεθνή σύμβουλο (την Salomon burney μαζί με την ΕΤΕΒΑ) για την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στην "Ολυμπιακή Αεροπορία". Αυτός ο σύμμαχος θα μπορούσε να αναλάβει το managment (τη διοίκηση) της "Ολυμπιακής" και αν όλα πάνε καλά, να συμμετάσχει και στο μετοχικό της κεφάλαιο". Αρα το θέμα της ιδιωτικοποίησης είναι πλέον ειλημμένη απόφαση. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχουν συναφθεί τέτοιας μορφής συμμαχίες μέχρι σήμερα, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής", ισχυριζόμενος ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στον Εθνικό Αερομεταφορέα "παραπέμπουν σε αρρωστημένο κλίμα μιας άλλης εποχής" καθώς και για "συντεχνίες που πιέζουν για παροχές και υπονομεύουν το γενικότερο κλίμα προσφοράς καλών υπηρεσιών".
  • Μέχρι τον Μάρτη ευελπιστούν ότι θα έχουν ξεμπερδέψει και με την Ιονική. Ηδη χτες δημοσιεύτηκε σε μερίδα του Τύπου η προκήρυξη πώλησης της Τράπεζας. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου "η διαδικασία προχωρεί κανονικά και πρέπει μέχρι τον Μάρτη να έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια πώλησης της Τράπεζας". Ο ίδιος όμως προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί ως προς τις διαθέσεις των υποψηφίων αγοραστών (λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του την αρνητική εμπειρία της πρώτης ανεπιτυχούς προσπάθειας ιδιωτικοποίησης) αναφέροντας στη συνέχεια πως "όλα πλέον βρίσκονται στα χέρια της αγοράς η οποία θα δώσει τη δική της απάντηση". Για να προσθέσει με νόημα: "καμία δύναμη, καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να χειραγωγήσει τις αγορές".

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η πώληση θα πραγματοποιηθεί με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση οι υποψήφιοι αγοραστές, μετά από αίτησή τους προσλαμβάνουν το Πληροφοριακό Μνημόνιο με διάφορες πληροφορίες για την Ιονική και μέχρι τις 8 Φλεβάρη θα πρέπει να υποβάλλουν ενδεικτικές μη δεσμευτικές προσφορές.

Κατά τη δεύτερη φάση, θα προηγηθεί δημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή τελικών προσφορών, οι οποίες θα συνοδεύονται από εγγυητικές τραπεζικές επιστολές, αποκλειστικά από τα μέρη που θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση.

  • Η πολιτική λιτότητας ή η πολιτική "δημοσιονομικής πειθαρχίας" κατά Παπαντωνίου, θα συνεχιστεί στο διεινεκές.

Αν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προσέφυγε σε λογοπαίγνιο ισχυριζόμενος πως "άλλο πολιτική λιτότητας, άλλο πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας", το μήνυμα ήταν σαφές: Η "σφικτή" δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί εσαεί, κάτι που βέβαια απορρέει από το "σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" που έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος βέβαια κατέφυγε σε δημαγωγία ισχυριζόμενος ότι μετά τις μειώσεις των έμμεσων φόρων που έγιναν προκειμένου να συγκρατηθεί ο τιμάριθμος, η κυβέρνηση ξεκινάει εντός τριμήνου διάλογο και για τη μείωση των άμεσων φόρων μέσω του λεγόμενου "διάλογου" αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, τα κυβερνητικά επιτελεία ισχυρίζονται ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα ευνοηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πρόκειται βέβαια για αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απαιτούν την εφαρμογή των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών για πολλές ακόμη δεκαετίες...

Ο ίδιος τέλος, τάχθηκε κατά του "κλίματος πρόωρου πανηγυρισμού" σχετικά με την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ γιατί, "αν και οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί", θα πρέπει να προσέξουν "να μη στραβοπατήσουν στα τελευταία 100 μέτρα που τους απομένουν για την ολοκλήρωση της προσπάθειας... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ