Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Β-Δ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Αποφασιστικά προς αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Δεκαήμερο με θέμα τους τρόπους και τις μορφές αντίδρασης σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο διοργανώνει η Ομοσπονδία από 10 μέχρι 20 Γενάρη

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, το φορολογικό και ο κρατικός προϋπολογισμός ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και στην οποία αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων για δυναμική αντίδραση στην αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων τονίστηκε:

  • Κύρια χαρακτηριστικά του σχετικού νόμου είναι η ανταποδοτικότητα, δηλαδή η λογική του "δώσε για να πάρεις" και η συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η διατήρηση και διαιώνιση των συντάξεων πείνας και της προβληματικής περίθαλψης, προσθέτοντας νέα βάρη στις πλάτες των ΕΒΕ που στην πλειοψηφία τους είναι αυτοαπασχολούμενοι.
  • Ο διάλογος που προηγήθηκε, μετατράπηκε και στον τομέα αυτό σε επιβολή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση.
  • Αγνοήθηκαν βασικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως εξυγίανση των ελλειμματικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας τους. Επιχορήγηση του 1/3 των εξόδων τους από το κράτος, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αναβάθμιση των παροχών υγείας, ενιαία μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και αιρετή διοίκηση με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου από εκλέκτορες.

Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της Ομοσπονδίας τόνισε ότι αυτός ο νόμος επιβάλλεται να καταργηθεί και καλεί το ΔΣ της ΕΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, γιατί η συμμετοχή των εμπόρων σ' αυτό σημαίνει συνενοχή σε μια πολιτική που είναι σε βάρος τους.

Για το φορολογικό τονίστηκε:

  • Για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε η φορολογική αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και για το '99 προβλέπεται αύξηση των φόρων. Την ίδια στιγμή η συνεχιζόμενη οικονομική ανέχεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ωθεί σε επιβολή φόρων στους δημότες. Οι έμποροι διεκδικούν ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ώστε ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα, αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των ορίων φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά στον κρατικό προϋπολογισμό η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι είναι ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός με κύρια χαρακτηριστικά τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τη σκληρή εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τη νέα φοροεπιδρομή στα μικρομεσαία εισοδήματα και τη μείωση των δαπανών για παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, αυξάνονται τα ποσά που δίνονται στο τραπεζικό κεφάλαιο για τα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους που λειτουργούν τοκογλυφικά.

Με βάση όλα αυτά, τη συνεχιζόμενη κρίση του εμπορικού κόσμου, την αδιάλλαχτη κυβερνητική πολιτική και τις ευθύνες που έχει αναλάβει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΔΣ της Ομοσπονδίας τόνισε ότι επιβάλλεται η ανασύνταξη των δυνάμεων του κινήματος και η έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα αποφάσισε:

  • Το δεκαήμερο από 10 μέχρι 20 Γενάρη με ευθύνη των ΔΣ των εμπορικών συλλόγων της περιοχής ΒΔ Ελλάδας και Νήσων να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις με θέμα τους τρόπους και τις μορφές αντίδρασης σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Να επιδιωχτούν συναντήσεις με τις ομοσπονδίες των επαγγελματοβιοτεχνών και άλλους τοπικούς φορείς.
  • Στις 27 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα κοινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας με τα ΔΣ των εμπορικών συλλόγων της περιοχής για τον καθορισμό των μορφών των κινητοποιήσεων.
  • Καλεί τις Ομοσπονδίες των εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας για συντονισμό και κοινές κινητοποιήσεις.
  • Καλεί, τέλος, το ΔΣ της ΕΣΕΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συναισθανθεί ότι ο καλύτερος διάλογος γίνεται με τους αγώνες και όχι με "κοινωνικούς διαλόγους" και να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ για τη συνδιοργάνωση προγράμματος κλιμακούμενων κινητοποιήσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκπτώσεις στις ...διεκδικήσεις (2012-02-15 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός για τους «μικρούς» (2002-05-19 00:00:00.0)
Οι πανηγυρισμοί των συμβιβασμένων (2002-03-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη (2002-02-20 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση για το φορολογικό (1998-01-28 00:00:00.0)
Αποφασίζεται η μέρα του 24ωρου κλεισίματος (1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ