Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 4,8% έκλεισε πέρσι ο πληθωρισμός

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεχνώντας τον επίσημο κυβερνητικό στόχο για συγκράτηση του πληθωρισμού (αρχή - τέλος) στο 2,5%, επιχείρησε να θριαμβολογήσει επειδή ο πληθωρισμός το 1998 έκλεισε στο 3,9%!

Στο 3,9% - ποσοστό που είναι πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο της ίδιας της κυβέρνησης - έκλεισε τελικά ο επίσημος πληθωρισμός τον περασμένο Δεκέμβρη. Είναι κι αυτό ένα ακόμη δείγμα της αποτυχίας, που σημείωσε ουσιαστικά η κυβερνητική πολιτική και σ' αυτό το επίπεδο, καθώς παρά τις ανυπολόγιστες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι και τη χρονιά που πέρασε, ο πληθωρισμός έκλεισε περίπου 50% πάνω από το στόχο του 2,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Οπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο γενικός δείκτης τιμών λιανικής (τιμάριθμος), αυξήθηκε κατά το μήνα Δεκέμβρη 1998 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη 1998 κατά 0,5% έναντι αύξησης 0,8% το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Η εξέλιξη αυτή είχε συνέπεια ο πληθωρισμός να τρέχει τον περασμένο Δεκέμβρη με ρυθμό 3,9% (αρχή - τέλος) και 4,8% σε μέσα επίπεδα. Κάνοντας πως ξεχνά την αρχικά στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση Γ. Παπαντωνίου - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - επιχείρησε χτες να δώσει πανηγυρικό τόνο για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έκλεισε πέρσι στο 3,9%, ενώ το επίπεδο αυτό υπερβαίνει κατά 1,4 περίπου ποσοστιαία μονάδα τον αρχικό στόχο (2,5%). Αναφερόμενος στην παραπάνω εξέλιξη του πληθωρισμού ο υπουργός έκανε λόγο - και για αντιπολιτευτικούς λόγους - για "ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα" που ήταν "πολύ καλύτερο σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν μετά την υποτίμηση".

Με δεδομένο πια ότι η άσκηση αντιπληθωριστικής πολιτικής στις "πλάτες" των εργαζόμενων και μόνο (ας μην ξεχνούμε ότι η εισοδηματική πολιτική του 2% φέτος είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών) έχει εξαντλήσει πλέον τα περιθώριά της, ο Γ. Παπαντωνίου, επιδεικνύοντας μία άνευ προηγούμενου υποκριτική στάση (σε βάρος των εργαζομένων), απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. "Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους, έχουμε εκπληρώσει πλήρως το... καθήκον μας", είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως ο Ελληνας εργαζόμενος τα τελευταία 5 χρόνια κατέβαλε κόπους και θυσίες για να στηρίξει την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. Τώρα, είπε υποκριτικά ο υπουργός, η πτώση του πληθωρισμού "είναι κυρίως ευθύνη των επιχειρηματιών που πρέπει να παγώσουν τις τιμές και να περιορίσουν τα κέρδη τους στα πλαίσια των συμφωνιών κυρίων που έχουν συναφθεί, για να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% και να επιτευχθεί ο... μεγάλος εθνικός στόχος της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ". Η υποκρισία έγκειται στο ότι οι θυσίες που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια οι Ελληνες εργαζόμενοι ήταν θυσίες στις οποίες αυθαίρετα υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν και εξακολουθούν να έχουν ανεξάντλητα περιθώρια αποκόμισης υπερκερδών. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να σηκώνουν τόσο το βάρος της επίτευξης των κριτηρίων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, όσο και της περαιτέρω βελτίωσης των διαφόρων οικονομικών δεικτών (ελλείμματα, δημόσιο χρέος) που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτης, αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβρη, τόνισε ότι συνέβαλαν σ' αυτή την εξέλιξη τόσο συγκυριακοί παράγοντες (όπως οι διεθνείς τιμές των καυσίμων) όσο και παράγοντες πολιτικής (όπως οι παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία). Ο ίδιος χαρακτήρισε "εφικτότατο" το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για πληθωρισμό της τάξης του 2% στο τέλος του 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ