Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Κόντρα

στη νέα (α) ταξία

Ουκέτι... Γιάννος έχει μάντιδα δάφνην

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας που αυτοανακηρύσσεται ως εμπνευστής και εγγυητής της πολιτικής λιτότητας και του ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών παροχών, έχει περιβληθεί, κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του το προσωπείο του χαμογελαστού. Κάτι που προσομοιάζει καμιά φορά με το μυστηριώδες και αμφιλεγόμενο χαμόγελο της "Τζοκόντα". Ανακοινώνει, έτσι, σκληρά οικονομικά μέτρα, ακυρώνει υποσχέσεις που είχε δώσει ως υπεύθυνος υπουργός, ανανεώνει άλλες, δίνει νέες για το αόριστο μέλλον, αλλά με την ίδια μάσκα πάντα, αυτοϊκανοποίησης, ελαφράς ειρωνείας και πάντως επικοινωνιακής εικόνας, κατά τις προτροπές του πρωθυπουργού και των συμβούλων του.

Σε μια τελευταία συνέντευξη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας σε ανώδυνες, άλλωστε, ερωτήσεις, μετά τις ανακοινώσεις για το "ευρώ", εμφανίστηκε περίπου ως νικητής και τροπαιούχος, στην πορεία του ΕΥΡΩ - τάλαντου και την οικονομική και νομισματική ενοποίηση - (την ισοπέδωση, δηλαδή στα επίπεδα της φτώχειας).

Διάλεξε δύο τρία στοιχεία, όπως των επιδιωκόμενη βίαιη συμπίεση του πληθωρισμού, στα όρια των κριτηρίων, την εξελισσόμενη, με σκεπτικισμό, μείωση των τραπεζικών επιτοκίων και την υποτιθέμενη εξοικονόμηση 700 δισεκατομμυρίων δραχμών, τα οποία, στο απώτερο ΜΕΛΛΟΝ (;) θα μοιραστούν ως είδος κοινωνικής ελεημοσύνης.

Συνεπώς, όλα πάνε καλά κ. υπουργέ; Και αν είναι έτσι τα πράγματα, θα αμβλυνθούν τα αυστηρά οικονομικά μέτρα, κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού. Χαμόγελο πάλι "ορατής οδοντοστοιχίας" και επαμφοτερίζουσες απαντήσεις, ως από το μαντικό τρίποδα της Κασταλίας προερχόμενες:

- Κοιτάξτε, κατά το χρόνο αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις, γιατί θα διακινδυνεύαμε ό,τι έχουμε επιτύχει ως τώρα.

- Τότε, από τον άλλο χρόνο; Με χαμόγελο, πάντα, ο κ. υπουργός λέει, αβίαστα, ότι δε θα είναι χρόνος θυσιών, αλλά σταθεροποίησης για την προστασία του "κοινωνικού αγαθού".

- Και πότε λοιπόν ο "Παράδεισος" της ΟΝΕ;

- Α, μπορούμε να κοιτάζομε κατάματα τα παιδιά, και τα εγγόνια μας. Γιατί, με ορίζοντα τα προσεχή είκοσι ως τριάντα χρόνια (!), όλα θα είναι... διαφορετικά. Επιβεβαίωση, δηλαδή, ότι όχι μόνο το σύμπαν, αλλά και ο χρόνος των υποσχέσεων διαστέλλεται, επ' αόριστον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βροχή διαβεβαιώσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο (2009-12-15 00:00:00.0)
Υποκατάσταση της μέριμνας με τον εθελοντισμό (2007-08-01 00:00:00.0)
Βλέπει μόνο «πρόβλημα ρευστότητας» (2007-05-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-03-09 00:00:00.0)
Τα παθήματα (2003-07-20 00:00:00.0)
Η "αειθαλής" Φρουρά (1998-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ