Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσαρέσκεια από τις δηλώσεις Χάνεϊ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Εντονα δυσαρεστημένη είναι η κυβέρνηση με τις δηλώσεις Χάνεϊ,αλλά δε φαίνεται να συμμερίζεται τις θέσεις μερικών κομμάτων για παροπλισμό του ρόλου της Βρετανίας στο Κυπριακό.

Ωστόσο, θεωρείται εκ των πραγμάτων ότι ο βρετανικός ρόλος έχει προς το παρόν δεχτεί πλήγμα, καθώς έχει ακυρωθεί ο κύριος σκοπός της σύσκεψης των πρέσβεων της Βρετανίας στη Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, μετά την άρνηση, τόσο του Προέδρου Κληρίδη, όσο και του Ραούφ Ντενκτάς να παρακαθήσουν σε δείπνο και γεύμα αντίστοιχα με τους Βρετανούς διπλωμάτες στην παρουσία του Χάνεϊ.

Οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στις θέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού και άλλων επισήμων σε αντιδιαστολή προς τις δηλώσεις Χάνεϊ θεωρούνται ως ένδειξη για επιθυμία συνέχισης του βρετανικού ρόλου πάνω στη βάση των επισήμων τοποθετήσεων. Μετέωρο παραμένει το θέμα της αποστολής Χάνεϊ, για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι άλλοι είναι οι αρμόδιοι.

Τερματισμό του ρόλου του Χάνεϊ έχει ζητήσει ευθέως η ΕΔΕΚ, ενώ το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ σχολίασαν αρνητικά το βρετανικό ρόλο. Πάντως, η απαντητική επιστολή του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Ντέιβιντ Μάτεν εκλαμβάνεται ως χειρονομία έμμεσης ανασκευής των δηλώσεων Χάνεϊ, χωρίς όμως να φαίνεται ότι αυτό ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε εκφράσει ιδιαίτερα έντονη διαμαρτυρία για τη δήλωση του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με την οποία συμβουλεύει την ελληνική κυπριακή πλευρά να ακολουθήσει το ελβετικό μοντέλο, το οποίο αναγνωρίζει κυριαρχία στα ελβετικά καντόνια, εκ περιτροπής προεδρία και ίση αριθμητική αντιπροσώπευση των καντονίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Χάνεϊ ότι υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξάλλου, χαρακτήρισε προσβλητικό και απέρριψε τον υπαινιγμό Χάνεϊ ότι με την επιστολή του της 7ης Ιανουαρίου 1999 στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έκανε "μανούβρες" για να εξασφαλίσει τακτικό πλεονέκτημα.

Επίσκεψη Τζεμ στα κατεχόμενα

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ προγραμματίζει επίσκεψή του στα Κατεχόμενα τις προσεχείς ημέρες.

Οπως γράφει η εφημερίδα, δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της επίσκεψης, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, και στις πιέσεις των Αμερικανών και Βρετανών στο Κυπριακό.

Θα συζητηθούν, επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρόποι συμπερίληψης στο πρόγραμμα της ψευδοκυβέρνησης, που αποτελείται από το συνασπισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, της πρότασης του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση στη συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ (2002-11-23 00:00:00.0)
Κλίμα επιφυλακτικότητας πριν τη συνάντηση (2002-10-04 00:00:00.0)
Οι Βρετανοί «βλέπουν» λύση μέχρι το φθινόπωρο (2002-09-04 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τη συνάντηση Κληρίδης - Ντενκτάς (2001-11-23 00:00:00.0)
Τορπίλη στις συνομιλίες από Ντενκτάς (2001-09-06 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει εξελίξεων... (1998-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ