Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πολεμικό κλίμα εκφοβισμού...

...για την προώθηση γνωστών σχεδίων

Παρά τις επαναλαμβανόμενες απειλές και το "πολεμικό" κλίμα, που έχει δημιουργηθεί με την αυξημένη κινητικότητα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στις βάσεις της Ιταλίας και στην Αδριατική, το ενδεχόμενο μιας άμεσης ΝΑΤΟικής επιδρομής στο Κόσσοβο δε φαίνεται άμεσο... Κάπως έτσι σχολιάζουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές τις τελευταίες εξελίξεις στο νότιο άκρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ενώ παράλληλα από την προχτεσινή συνεδρίαση της ομάδας επαφής στο Λονδίνο προέκυπτε πως - παρά τις επίμονες δηλώσεις για την πραγματοποίηση ΝΑΤΟικής επιδρομής - η απειλή των όπλων δε φαίνεται πως προγραμματίζεται βραχυπρόθεσμα. Η "επιδρομο-λογία" χρησιμοποιείται από τις δυτικές δυνάμεις για την προώθηση "πολιτικής φόρμουλας", που θα περιέχει στοιχεία από την αμερικανική "ειρηνευτική" πρόταση για καθεστώς αυτονομίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Το πολύ πολύ, πρόσθεταν ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές, να ανακοινωθεί κάποιο απειλητικό τελεσίγραφο (διάρκειας τεσσάρων ημερών) με παραλήπτη τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο για χτύπημα σερβικών στόχων, προκειμένου ο Μιλόσεβιτς να αναγκαστεί να καθίσει, παρουσία ξένων διαμεσολαβητών, στο τραπέζι των συνομιλιών με τους μετριοπαθείς, αλλά και αυτονομιστές Κοσσοβάρους Αλβανούς. Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να είναι πρόθυμο το Βελιγράδι, αλλά και να πιεστούν να συγκροτήσουν "κοινό μέτωπο" οι Κοσσοβάροι Αλβανοί... Ετσι, φαίνεται ότι της όποιας (μεσοπρόθεσμης, μακροπρόθεσμης;) ΝΑΤΟικής επιδρομής θα προηγηθούν οι πιέσεις προς τα στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου".

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου ΝΑΤΟικού αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον, προτείνεται στους συμμάχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να αναζητηθεί η συναίνεση των Αλβανών στο Κόσσοβο, ώστε να προωθηθεί πολιτική λύση του προβλήματος, πριν, τουλάχιστον, επιχειρηθεί η "συμμόρφωση" των Σέρβων μέσω μιας ΝΑΤΟικής επιδρομής. "Θέλουν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν τα πράγματα... προτείνουν, λοιπόν, πρώτα να πειθαναγκαστούν οι Αλβανοί στο Κόσσοβο να αποδεχτούν το δεδομένο ειρηνευτικό σχέδιο και σε δεύτερο χρονικό στάδιο να ληφθεί η σερβική έγκριση", έλεγε χαρακτηριστικά η ΝΑΤΟική πηγή.

Ποιο όμως είναι το σχέδιο που εξετάζουν στο τραπέζι οι ξένες δυνάμεις; Πολλοί λένε πως θα πρόκειται για μικρομετατροπές του γνωστού αμερικανικού σχεδίου για παροχή καθεστώτος αυτονομίας στο Κόσσοβο, με την προσθήκη ότι το μέλλον της περιοχής θα επανεξεταστεί μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ετσι, το επικρατέστερο σενάριο σχεδίου "ειρήνευσης" προβλέπει τη δημιουργία κοσσοβάρικης κυβέρνησης, αστυνομίας και διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη ξένων παρατηρητών σε ένα Κόσσοβο, που θα αποτελεί μέλος (όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο) της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Στο ίδιο σενάριο λέγεται πως περιλαμβάνεται και η επανεξέταση του μέλλοντος της περιοχής μετά από την πάροδο πέντε ετών. Ωστόσο, η διορία χρονικής "αναμονής" μιας περιόδου πέντε ετών φαίνεται πως προβληματίζει κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως μια ακόμη παράταση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στο Κόσσοβο, ενώ άλλοι δεν επιθυμούν την άμεση εμπλοκή τους για ένα τέτοιο διάστημα... Ωστόσο, όλοι φαίνεται πως διαφωνούν με τηνπρακτική"βιαστικών λύσεων και εσπευσμένων ενεργειών". Αλλωστε, μόνον μια σπίθα θα αρκούσε να φέρει την καταστροφή όχι μόνον στο Κόσσοβο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων...

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ