Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ικαρία της καρδιάς μας

Ενα πλήθος από Ικαριώτες και 60 και πλέον ηθοποιοί, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, έγιναν μία συλλογική φιγούρα, που αγωνιά, οραματίζεται, αγωνίζεται, ματώνει... Λίγο μετά το Εμφύλιο στην Ικαρία, η ζωή των ανταρτών και απέναντι οι κρατικές διωκτικές αρχές. Είναι η ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού"Ούλοι εμείς Εφέντη", που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σήμερα βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας "Ααβόρα","Ορφέας","Αφαία".

Η πλοκή εξελίσσεται στην πιο ταραγμένη δεκαετία της νεότερης ελληνικής ιστορίας και οι οχτώ αντάρτες, που βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα ζωής και θανάτου, με την ελπίδα να πεθαίνει και να ανασταίνεται, κινούνται στο φυσικό τοπίο της Ικαρίας, αναμειγνύονται με τους ντόπιους, αφομοιώνουν τις τοπικές παραδόσεις, ζουν μαζί. Αλλωστε, πολλοί από τους Ικαριώτες που συμμετέχουν στην κινηματογραφική απόδοση αυτής της περιόδου, στην πραγματικότητα, ξαναζούν την ιστορία που ήδη έχουν βιώσει.

Η επίσημη πρεμιέρα δίνεται σήμερα στις 9.00 μμ, στον κινηματογράφο "Ααβόρα" (Ιπποκράτους 180) και θα προλογίσει ο λογοτέχνης Νίκος Ρίγγας.Και φυσικά, θα ακολουθήσει γλέντι με καριώτικο κρασί, μεζέδες και μουσική.

Η ταινία είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,της ΕΡΤ και ανεξάρτητων χρηματοδοτών και έχει την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου,της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ικαρίας και των ανθρώπων του νησιού.

Το σενάριο συνυπογράφουν ο Βασίλης Χατζηβασιλείου και ο Λεωνίδας Βαρδαρός.Τη φωτογραφία ο Γιάννης Βαλεράς,τα σκηνικά - κοστούμια ο Τάσος Διακομανωλής.Η μουσική είναι του Χρήστου Λεοντή.Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Περικλής Μουστάκης, Ρήγας Αξελός, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης Παντελής Μπατάγιας, Φωτεινή Μελετέα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ