Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Δέσμια της εξάρτησης η εξωτερική πολιτική

Το πρόβλημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι η έλλειψη σχεδίου, συγκεκριμένου πλαισίου και στρατηγικής, αλλά οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως σύμμαχος των ΗΠΑ, στις οποίες αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια.Αυτή ήταν η ουσία των όσων είπε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής επερώτησης του Συνασπισμού. Επρόκειτο για μια τοποθέτηση που απαντούσε στις αποπροσανατολιστικές κριτικές του ΣΥΝ προς την κυβέρνηση, ότι τάχα η κυβερνητική εξωτερική πολιτική δεν έχει πλαίσιο και στρατηγική, στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με αυτή την πολιτική της εξυπηρετεί μόνο το εθνικό συμφέρον και στις γνωστές προτάσεις του κόμματος του Ν. Κωνσταντόπουλου - που αποδέχεται και η ΝΔ - για δημιουργία εθνικού συμβουλίου εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, το οποίο θα χαράξει και την ενιαία εθνική στρατηγική σ' αυτά τα θέματα. "Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, αυτής της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων - τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ - έχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Πλαίσιο, το οποίο δημιουργείται από τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σαν μέλος του ΝΑΤΟ, σαν χώρα που σε τελευταία ανάλυση έχει αποδεχτεί τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή μας και καταβάλλει επίμονες προσπάθειες να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δυσκολίες που συναντά η εξωτερική μας πολιτική προκύπτει από αυτό το ζήτημα. Γιατί τα συμφέροντα της χώρας μας σήμερα βρίσκονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε πλήρη ρήξη, σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ".

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που τέθηκαν στη συζήτηση. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόνισε ότι η ενδιάμεση συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και σ' ό,τι αφορά το όνομα αυτής της χώρας, αυτό - όπως προβλέπεται - θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. "Είναι φυσικό, είπε, το προϊόν αυτής της διαπραγμάτευσης να είναι συμβιβαστική λύση. Είτε σύνθετο όνομα είτε ενιαίο, αυτό θα πρέπει να καθρεφτίζει εν μέρει τις δικές μας απαιτήσεις και εν μέρει τις απαιτήσεις του συνομιλητή μας. Αυτός είναι ο κανόνας σε μια διαπραγμάτευση".

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε πως πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Αναφερόμενος δε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα, επέκρινε το λεγόμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για σοβαρό λάθος, αφού στην άμυνα της Ελλάδας εντάσσεται και η άμυνα μιας ανεξάρτητης χώρας, της Κύπρου, πράγμα που καθιστά το Κυπριακό διμερή ελληνοτουρκική διαφορά, ενώ πρόκειται για διεθνές ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από το διάλογο, αρκεί αυτός να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων. Τέλος για την παραπομπή του ζητήματος των Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε πως πρόκειται για λαθεμένη πολιτική επιλογή, που ανοίγει το δρόμο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Τα άλλα κόμματα

Αναπτύσσοντας την επερώτηση του κόμματός τους οι βουλευτές του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, Σπ. Δανέλης, Φ. Κουβέλης, αλλά και ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται να μην έχει ενιαία γραμμή πλεύσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αφού αναφέρθηκαν σε τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό, υποστήριξαν ότι είναι αναγκαία η σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και επέκριναν το κυβερνητικό κόμμα για την αρνητική του στάση. Οσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ υπουργών, η Μ. Δαμανάκη εξέφρασε την αγανάκτησή της, τονίζοντας πως πρόκειται για γεγονός απαράδεκτο. Ειδικότερα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι βουλευτές του ΣΥΝ υποστήριξαν ότι το θέμα με τα Σκόπια πρέπει να λυθεί στη βάση της σύνθετης ονομασίας, ενώ όπως έχουν τώρα τα πράγματα εμποδίζεται η χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Για τις ελληνοτουρκικές διαφορές πρότειναν την εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου, ενώ για το Κυπριακό επέκριναν την κυβερνητική πολιτική που το καθιστά ελληνοτουρκική διαφορά.

Επικριτικός όσον αφορά την κυβερνητική εξωτερική πολιτική υπήρξε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε το Συνασπισμό ότι βιάζεται να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης στην επερώτηση τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις.

Κ. Σημίτης: Ούτε Μακεδονία - ούτε παράγωγο

Πριν τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΝ - κατά τη διαδικασία συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων - ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του Μ. Εβερτ σχετικά με το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων. Ο Κ. Σημίτης κάλυψε απολύτως τον Θ. Πάγκαλο για σχετικές με το θέμα τοποθετήσεις που είχε κάνει στο παρελθόν και υποστήριξε πως η θέση της κυβέρνησης παραμένει σταθερή: "Εφαρμόζουμε - είπε - την ενδιάμεση συμφωνία. Επιδιώκουμε με τους όρους αυτής της ενδιάμεσης συμφωνίας την ανεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής και προσερχόμαστε στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, που καθοδηγούνται ή προεδρεύονται από τον κ. Βανς, με τη θέση ότι η ονομασία δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγό της. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και τίποτα δεν έχει αλλάξει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ